Velikonoční prázdniny mají školní děti v termínu od 2. do 6. dubna, pouť se ale roztočí už o den dříve, tedy ve středu během odpoledne. „Pokud všechno dobře půjde, chtěli bychom ve středu začít ve 14 hodin," potvrdil Josef Tříska, organizátor Sedlecké poutě. V následujících dnech bude možné pouť navštívit vždy od 9 hodin ráno do 11 hodin do večera. „Povolení máme do jedenácti večer, ale po desáté musíme trochu ubrat hluk," řekl Tříska.
První atrakce již do Kutné Hory dorazily během předvčerejšího večera a stavba jedné z největších poutí v České republice tak začala.

Zábavných a adrenalinových atrakcí, které se do Sedlce každoročně vrací je mezi padesáti až šedesáti. Na pouti malí i velcí návštěvníci naleznou tradiční kolotoče, houpačky, labutě, řetízkové kolotoče nebo autodromy. Nabídka pouti ale bude mnohem větší. „Letošní novinkou je laserová střelnice. Sám jsem ji ještě neviděl. V Čechách má atrakce letos premiéru, a to právě tady v Sedlci," prozradil Josef Tříska.

Nedílnou součástí pouti bude také množství stánků nabízejících nejrůznější zboží a také občerstvení, jako například stánky s rychlým občerstvením, čínskými nudlemi a dalšími pochoutkami, včetně tradiční cukrové vaty.

Stánkaři se ve velkém k pouti přidají až o velikonočním víkendu. Patřit jim bude ulice Vítězná, dále část ulice Hrnčířské k benzinové pumpě. Tyto části budou z toho důvodu také uzavřeny pro řidiče, a to od sobotních pěti hodin ráno až do pondělního večera. Zároveň bude ale v těchto dnech stanovena obousměrná objížďka v délce 2,5 kilometru. Na okružní křižovatce na Karlově bude třeba odbočit směrem na centrum a pokračovat ulicemi Čáslavská, Štefánikova na světelnou křižovatku „U Podlipných". Zde řidiči odbočí vpravo a ulicí Masarykovou budou pokračovat až na okružní křižovatku u zóny obchodních domů.

Atrakce Sedlecké pouti se do Kutné Hory tradičně přesouvají z pražské Matějské pouti. Akce každoročně přiláká tisíce nadšenců ze všech koutů republiky a svou rozlohou se řadí mezi tři největší pouti v tuzemsku.

Pro ty, kteří se již teď obávají výše částky, kterou na pouti nechají, má ale organizátor dobrou zprávu. Zvýšení cen se letos neplánuje. „Jestli nějaké bude, tak maximálně v řádu několika korun," podotkl Tříska. Návštěvníci se také mohou těšit na různé zvýhodněné jízdy a či balíčky v rámci nákupu vícero vstupenek.

Z atrakcí mám nejraději autodrom

Josef Tříska

Kutná Hora – Velikonoce v Kutné Hoře bez Sedlecké pouti si asi většina Kutnohoráků nedovede představit. První nadšenci se na pouť vydávají hned ve středu a řada z nich ji pak navštěvuje každý den. Málokdo ale ví, že za Sedleckou poutí stojí konkrétní jméno člověka, který má celou pouť na starosti. Jmenuje se Josef Tříska a Deníku poskytl rozhovor.

Víte, kolikátý ročník Sedlecké pouti se zde letos roztočí?


Tak já to dělám šestnáct let, ale tradice poutí tady v Sedlci je opravdu hodně a hodně dlouhá.

Jak dlouho se věnujete tomuto řemeslu?

V podstatě celý život. Dělal to už můj otec, jeho rodiče a dělám to i já.

Myslíte si, že vaše děti také u řemesla zůstanou?

To je otázka, na kterou asi neumím odpovědět. Uživit se tím v dnešní době je opravdu hodně těžké a hodně složité.

Sezona vám začíná tady v Kutné Hoře?

Ano, Sedleckou poutí se nám sezona rozbíhá. Odtud jedeme na další štaci, přičemž následující zastávka je v Libici nad Cidlinou.

Jaká je Sedlecká pouť z hlediska návštěvnosti? Patří k těm lepším poutím?

Určitě bych řekl, že Sedlecká pouť je z tohoto hlediska nejlepší pouť, to jednoznačně. Srovnám to například s Matějskou poutí v Praze. Ta trvá šest týdnů, ale pokud porovnám zisk z hlediska jednotlivých úseků, tedy týden tam a týden tady, tak v Kutné Hoře je to mnohem lepší.

Máte nějaký odhad, kolik Sedleckou pouť navštíví denně lidí?

Tady se neplatí vstup jako v Praze na Matějské, takže se to odhaduje jen velmi těžko. Ale vím, že tady přijdou lidi i když je ošklivo. Pamatuji se i na pouť, když napadl sníh a lidé stejně přišli.

Jakou atrakci máte vy osobně nejraději?

Autodrom, asi jako všichni.

Myslíte si, že letos vyjde počasí?

Podle toho, co jsem dnes poslouchal, tak si myslím, že ano. Lepší počasí přece jen pro nás znamená víc návštěvníků. ⋌