„Cítíme, že se o rodině hovoří jen v tom negativním. Zlehčuje se její smysl a přínos, přitom každého z nás formuje na celý život," uvedla Kolínská. Program začne 13. května a potrvá do 19. června. Zahrnuje celkem 113 akcí ve všech krajích. Slavit se bude den rodiny, matek, otců či dětí. Konat se budou výstavy, jarmarky, besedy s psychology, výtvarné dílny či veřejná setkání, pořádají je jednotlivá mateřská centra.

Ilustrační foto.
Dvouleté děti do školek? Mateřinky v okolí Prahy se povinnosti obávají

První mateřské centrum vzniklo v Praze 

Celostátní akcí má být Rodina Offline. Pořadatelé chtějí přimět rodiče a jejich potomky, aby trávili čas spolu. „Závislost dětí i dospělých na mobilech a tabletech nám připadá jako zásadní téma. Tím, že mamka je co chvíli na facebooku a s mobilem, dává příklad dětem. Pak se divíme, že je dítě pořád s mobilem. Nechceme moralizovat a zakazovat, chceme ale ukázat, že digitální technologie se dají využívat umírněně a uvědoměle," uvedla Lenka Ackermannová.

První mateřské centrum v tehdejším Československu vzniklo v roce 1992 v centru YMCA v Praze. Síť mateřských center pak vznikla o deset let později. Nyní zastřešuje kolem 280 středisek, tedy asi polovinu těchto zařízení v ČR. Podle Kolínské do centra dochází v průměru dvě stovky rodin.

Děti ve školce. Ilustrační snímek
Dětí na Mladoboleslavsku je moc, místa ve školkách stále nestačí


„Myšlenka mateřských center nebyla dosud úplně pochopena. Dodnes se někteří lidé ptají, zda je rozdíl mezi mateřským centrem a mateřskou školkou. Centrum je prostor, kde se scházejí rodiče i prarodiče. Jsou tu programy, které si zařídí ti, co sem přicházejí. Není to nic shora," popsala Kolínská.

Síť center se zaměřuje i na prosazování opatření na podporu rodin. Přispěla třeba ke vzniku dětských skupin či k zavedení grantů ministerstva práce pro organizace na podporu rodin, řekla Kolínská. Síť pořádá také soutěž Společnost přátelská rodině. Zaměřit se chce i na podporu ohrožených dětí.