Guberniálním dekretem ze dne 6. října 1837 bylo povoleno v Kobylnicích zřídit školu triviální. Tímto názvem se dříve označovala obecná škola.

Místo na stavbu této školy bylo určeno hned vedle domu číslo 29. Řemeslníky platilo panství novodvorské jako patron. Stavební materiál na budovu dodala dvě panství novodvorské a sedlecké. Dopravu a dělnickou práci obstaraly příslušné obce dle rustikální práce. Konkrétně to byly obce Kobylnice, Habrkovice, Lišice a Bernardov. Nová škola pro děti se postavila v roce 1840. Její stavba byla velice rychlá. Náklad na stavbu činil 6 154 zlatých. Škola se podařila kompletně postavit za jeden rok a děti se v nové budově začaly učit.

Škola byla postavena podle plánu jako jednotřídní. Navštěvovalo ji v počátcích 137 žáků. Na základě plánu Josefa Míči, architekta ze Žehušic, bylo v roce 1877 díky okresní školní radě povoleno budovu školy rozšířit o třídu druhou. Přístavbu školy provedl o tři roky později, tedy v roce 1880, Antonín Polák, zednický mistr z Červených Janovic. Vyučovat v nové, druhé třídě, se začalo 1. ledna 1881. V té době školu navštěvovalo již 161 žáků. Učitelé, kteří působili v této škole, byli například Václav Pejšek, Antonín Špinka nebo Antonín Kopač, který byl zároveň řídícím učitelem. Dále historie školy pamatuje učitele jako Jiří Juppa, Karel Hrádek, Václav Wesner, Josef Richter, Oldřich Hepnar, Jan Ráček, Josef Littmann, Antonín Buňata, který byl taktéž řídícím učitelem, a Oldřich Bláha.

Perokresba budovy, rok 1910

V roce 1910 byla vyjednána stavba nové budovy. Stará škola již nevyhovovala plně potřebám vyučování. Místní školní rada rozhodla postavit novou školu pro čtyři třídy a jeden byt, který byl pro řídícího učitele. Nová škola byla postavena v roce 1910 a stojí v obci dodnes. Projekt a realizace byla svěřena staviteli Jaromíru Dajbychovi z Kutné Hory. Jedná se o jednopatrovou budovu. V roce 1912 povolila zemská školní rada rozšířit školu na trojtřídní. V budově byla postavena i tělocvična. Později se do budovy přistěhovala i mateřská škola, která funguje dodnes.

Pro nedostatek žáků ve škole se musela škola zavřít. Došlo k tomu přibližně v polovině 70. let. Po revoluci se škola v Kobylnicích u Kutné Hory znovu pro žáky otevřela. Počet žáků byl však nižší. Do školy chodilo přibližně 33 žáků. Žáci takto navštěvovali Základní školu v Kobylnicích do roku 1998. Poté se definitivně pro nedostatek žáků uzavřela. Život ve školní budově ale neskončil, neboť zde zůstala mateřská školka. „Ze třídy nahoře se udělala kancelář a zasedací místnost. I tělocvična v budově zůstala. Chodí tam cvičit ženy, děti a mládež," řekl starosta obce Jiří Rambousek. Zasedací místnost slouží pro schůze obecního úřadu, který v budově sídlí po celý rok. Konají se tam i volby.

Budova prošla úpravami, ne však kompletní rekonstrukcí. V budově jsou ale vyměněná okna a byla zhotovena nová fasáda. „Samozřejmě se zrekonstruovalo WC a sociální zařízení," dodal Jiří Rambousek. Na budově, kde nyní sídlí obecní úřad, je však potřeba udělat novou střechu, která je původní z roku 1910. „Jsme malý obecní úřad a proto máme malý rozpočet. Čtyřikrát jsme řešili návrh na dotaci, bohužel zatím vždy bezvýsledně," poznamenal starosta.