Dnes bude možné na obloze sledovat zatmění Slunce. Řekněte mi, z pozice oční lékařky, jaké riziko hrozí lidem, kteří by se tento jev rozhodli pozorovat bez ochrany očí?
Zcela určitě jim to může poškodit zrak, konkrétně sítnici.Poškození může být dočasné, které se za nějakou dobu zhojí. Avšak hrozí i poškození trvalé.

Jakou byste doporučila ochranu očí? Stačí například běžné sluneční brýle?
Sluneční brýle určitě nestačí. Nejsou určeny k pozorování Slunce. Jsou jenom ochranou před nepřímými slunečními paprsky. Nejlepší je sledovat zatmění nepřímo, nebo použít zvláštní brýle na zatmění či speciální filtry pro pozorování. Ty mají třeba observatoře.

Brýle na sledování zatmění Slunce jsou běžně k dostání?
Ano. Myslím, že třeba v optikách by je mohli mít.

Jak je to s ochranou očí před Sluncem obecně? Hrozí nějaké nebezpečí?
Když jsou extrémní podmínky, to znamená, když jste třeba u moře, nebo na horách, tak je dobré si sluneční brýle určitě vzít. Za běžného počasí nebezpečí nehrozí.

Jak byste vysvětlila laikovi, co je vlastně při přímém pozorování Slunce bez jakékoliv ochrany nebezpečné?
Nebezpečné jsou UV paprsky, které jsou při přímém sledování hodně silné a hodně koncentrované.

Takže zrak může Slunce poškodit při přímém sledování i jindy, než při zatmění?

Kdybyste se podívala přímo do sluníčka, tak vám to nebude příjemné a opravdu vám to může zrak poškodit, a to trvale. Poškození už nejde vrátit, protože tam odumřou fotoreceptory. (pozn. red. na úrovni buněk jsou fotoreceptory vlastně světlo vnímající buňky – zejména různé světločivné buňky, které vnímají světlo. Příkladem jsou čípky a tyčinky v lidském oku) Vzhledem k tomu, že se díváte přímo, tak se obvykle trefíte do těch fotoreceptorů, které vlastně nejvíc potřebujete.

Myslíte si, že dříve bylo Slunce více nebezpečné, než je tomu teď?
Myslím si, že Slunce bylo vždycky stejně nebezpečné. Jen to možná dříve lidé tolik neřešili, nebo se mu zbytečně nevystavovali.

Co oční prevence? Jak by se lidé měli o oči starat?
Pokud má někdo nějakou dispozici, to znamená buď brýle, nebo nějakou vrozenou genetickou vadu, třeba zelený zákal, je důležité prevenci spojenou s návštěvou očního lékaře nepodcenit. V určitém věku, řekněme kolem čtyřicítky, je určitě dobré oči zkontrolovat i preventivně.

Co přesně znamená zelený zákal?
Zelený zákal je onemocnění, které je multifaktoriální. To, co my umíme měřit a co lidi znají, je měření nitroočního tlaku. Laicky řečeno, pro nás je důležité, jaký je tlak v oku. Jenomže k tomu zelenému zákalu, což je vlastně degenerace očního nervu, patří ještě další vlivy, které jednak úplně přesně neznáme a jednak je neumíme úplně přesně měřit. Takže nejdůležitější hodnotou je pro nás právě ten nitrooční tlak, který je ale jenom jedením z těch parametrů. Zelený zákal se projevuje tím, že ten zrakový nerv trpí, je utlačovaný a začíná se rozpadat zorné pole.

Proto je dobrá prevence.
Ano. Nerv se rozpadá tak nenápadně, že o tom člověk vlastně neví. My, když se na pacienta podíváme, tak víme, jestli k zelenému zákalu má dispozici, nebo nemá. Je to genetická dispozice.

A vy osobně budete zatmění Slunce sledovat?
Asi spíš jen v televizi.