VYBERTE SI REGION

Středočeští vinaři po loňských ztrátách očekávají solidní úrodu

Praha, Kutná Hora – Středočeští vinaři očekávají i přes ztráty způsobené mrazem a plísněmi solidní úrodu. Po loňské katastrofální sezoně, kdy většina vinic na jaře zmrzla, přichází lepší rok.

7.8.2012
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: Archiv VLP

Kvůli teplu a dešťům v posledních týdnech musí nyní hrozny více chránit proti chorobám. Podle zjištění by sběr letos mohl začít dříve než obvykle.
„Letošní úroda je zatím bez problémů, jarní mrazy nás nijak nepoškodily, spíš zimní holomrazy. U mladých vinic je 30 procent úhynu sazenic, starší jsou bez problémů," 
řekl včera Lukáš Rudolfský, šéf Vinných sklepů Kutná Hora. Kvůli houbovým chorobám očekává úrodu menší asi o deset procent. „U nás máme všechno v biokvalitě, takže nemůžeme použít žádné razantní postřiky," uvedl jednatel závodu, který z 54 hektarů ročně vyprodukuje na 700 hektolitrů vína. „Burčák z kutnohorské révy by letos měl být v prodeji od začátku září. Hrozny některých raných odrůd se dají konzumovat už nyní," dodal Rudolfský. 

Na vinicích u Karlštejna se plísně díky postřikům daří držet v přiměřeném množství," uvedl vedoucí tamní výzkumné stanice vinařské Richard Kolek.
„Na některých hroznech se objevily. Nic kalamitního, je to tak napůl. Některé odrůdy jako Müller Thurgau, poškozený kolem zmrzlých mužů, ten letos až na pár výjimek nebude. Ale Sylvánské zelené, Rýnský ryzlink, Modrý Portugal i Svatovavřinecké vypadají velmi dobře," upřesnil.
Stanice hospodaří na 8,6 hektaru, ale sklizeň letos kvůli mladým výsadbám bude jen ze sedmi hektarů. „Vloni nám to zmrzlo stoprocentně, úroda byla 3,5 tuny. Předloni 13,8 tuny a letos budeme rádi, když se dostaneme na deset tun," uzavřel Kolek.
Zámecké vinařství Munzar, obdělávající sedm hektarů viničných tratí u zámku v Domousnici na Mladoboleslavsku, také zasahuje proti onemocněním. „Pravidelně stříkáme proti plísni každý měsíc, u nás je jen jednotlivě, máme zelenou vinici, která bude plodit," řekl zástupce majitele Jiří Voves.

Ztráty způsobily jarní mrazíky

„Přibližně desetiprocentní ztráty očekává kvůli jarním mrazíkům i únorovým holomrazům. Letošní úroda by měla být deset až 15 tun," uvedl. Je to méně než v nejlepším roce 2008, kdy sebrali 30 tun hroznů, ale oproti loňským zhruba 300 kilogramům jde o výrazné zvýšení. Zákazníci se tak mohou těšit na zemská vína z Mladoboleslavska z odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Rulandské modré nebo Tramín červený.
Jarní mrazíky poškodily vinice i na Mělnicku. Maximálně 20 procent ztrát na mladých výsadbách hlavně bílých odrůd hlásí Karel Hejduk z Mělnického vinařství Kraus. „Tlak chorob se díky prevenci podařilo na vinicích udržet v dobrém stavu, letošní úroda tak ohrožena není," uvedl Hrabkovský. 

Autor: ČTK

7.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na Kutnohorsku hrozí požáry, do soboty platí výstraha

Kutnohorsko - Kvůli nadprůměrně teplému počasí bez srážek hrozí v některých lokalitách země požáry. Mezi nimi je i Kutnohorsko.

Bořek Dočkal prozradil, že v prvním zápase dostal pohlavek od svého táty

Čáslav - Akce Měsíc náborů, která zavítala do Čáslavi, se zúčastnil český reprezentant a záložník pražské Sparty Bořek Dočkal. Právě zkušený fotbalista zavzpomínal na své fotbalové začátky, a také prozradil, že v prvním zápase za přípravku dostal pohlavek od svého otce.

Česko se stalo montovnou Evropy. Pět dopadů, které to na nás má

Na makroekonomických číslech něco nesedí. Česko vykazuje slušný růst ekonomiky, tažený hlavně průmyslovou výrobou a exportem. Navzdory tomu dál působíme v rámci Evropské unie jako chudí příbuzní s průměrným hrubým příjmem 27 tisíc korun, tedy v přepočtu 1000 eur. Od roku 2008 se nám nedaří dotahovat Německo ani Rakousko. Za slušnými makroekonomickými čísly se totiž skrývá problém na mikroúrovni. Příliš mnoho podniků v Česku plní roli pouhé montovny, zatímco lukrativní výzkum a vývoj i marketing a dodávku zákazníkovi zajišťují zahraniční mateřské koncerny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies