VYBERTE SI REGION

Středočeští vinaři po loňských ztrátách očekávají solidní úrodu

Praha, Kutná Hora – Středočeští vinaři očekávají i přes ztráty způsobené mrazem a plísněmi solidní úrodu. Po loňské katastrofální sezoně, kdy většina vinic na jaře zmrzla, přichází lepší rok.

7.8.2012
SDÍLEJ:

ilustrační fotoAutor: Archiv VLP

Kvůli teplu a dešťům v posledních týdnech musí nyní hrozny více chránit proti chorobám. Podle zjištění by sběr letos mohl začít dříve než obvykle.
„Letošní úroda je zatím bez problémů, jarní mrazy nás nijak nepoškodily, spíš zimní holomrazy. U mladých vinic je 30 procent úhynu sazenic, starší jsou bez problémů," 
řekl včera Lukáš Rudolfský, šéf Vinných sklepů Kutná Hora. Kvůli houbovým chorobám očekává úrodu menší asi o deset procent. „U nás máme všechno v biokvalitě, takže nemůžeme použít žádné razantní postřiky," uvedl jednatel závodu, který z 54 hektarů ročně vyprodukuje na 700 hektolitrů vína. „Burčák z kutnohorské révy by letos měl být v prodeji od začátku září. Hrozny některých raných odrůd se dají konzumovat už nyní," dodal Rudolfský. 

Na vinicích u Karlštejna se plísně díky postřikům daří držet v přiměřeném množství," uvedl vedoucí tamní výzkumné stanice vinařské Richard Kolek.
„Na některých hroznech se objevily. Nic kalamitního, je to tak napůl. Některé odrůdy jako Müller Thurgau, poškozený kolem zmrzlých mužů, ten letos až na pár výjimek nebude. Ale Sylvánské zelené, Rýnský ryzlink, Modrý Portugal i Svatovavřinecké vypadají velmi dobře," upřesnil.
Stanice hospodaří na 8,6 hektaru, ale sklizeň letos kvůli mladým výsadbám bude jen ze sedmi hektarů. „Vloni nám to zmrzlo stoprocentně, úroda byla 3,5 tuny. Předloni 13,8 tuny a letos budeme rádi, když se dostaneme na deset tun," uzavřel Kolek.
Zámecké vinařství Munzar, obdělávající sedm hektarů viničných tratí u zámku v Domousnici na Mladoboleslavsku, také zasahuje proti onemocněním. „Pravidelně stříkáme proti plísni každý měsíc, u nás je jen jednotlivě, máme zelenou vinici, která bude plodit," řekl zástupce majitele Jiří Voves.

Ztráty způsobily jarní mrazíky

„Přibližně desetiprocentní ztráty očekává kvůli jarním mrazíkům i únorovým holomrazům. Letošní úroda by měla být deset až 15 tun," uvedl. Je to méně než v nejlepším roce 2008, kdy sebrali 30 tun hroznů, ale oproti loňským zhruba 300 kilogramům jde o výrazné zvýšení. Zákazníci se tak mohou těšit na zemská vína z Mladoboleslavska z odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Rulandské modré nebo Tramín červený.
Jarní mrazíky poškodily vinice i na Mělnicku. Maximálně 20 procent ztrát na mladých výsadbách hlavně bílých odrůd hlásí Karel Hejduk z Mělnického vinařství Kraus. „Tlak chorob se díky prevenci podařilo na vinicích udržet v dobrém stavu, letošní úroda tak ohrožena není," uvedl Hrabkovský. 

Autor: ČTK

7.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dalibor Cimr vstřelil svůj premiérový gól v divizi, přitom měl být střídán

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Kutné Hory zvládli náročné sobotní utkání. Ve 3. kole Divize C přivítali v Lorci Přední Kopaninu a tým prošpikovaný exligovými hráči Pešírem a Poláčkem porazili 2:1.

Litovel je má srdeční záležitost, přiznal Michal Pavlík

Kutná Hora – Kutnohorský Spartan Michal Pavlík si na sobotním závodě Spartan Race v Litovli zaběhl své osobní maximum, když skončil na celkovém šestnáctém místě a k tomu ještě čtrnáctý v elitní kategorii mužů tohoto extrémního překážkového závodu.

OBRAZEM: V Potěhách se vydali po indiánské stezce

Potěhy - Již čtvrtý ročník Potěžské šlápoty připravily na sobotu v Potěhách. Tentokrát měla zábavná akce pro děti i dospělé podtitul Po indiánské stezce a na ty, kteří se vydali po připravené trase po okolí Potěh, tak čekala tématická stanoviště s různými hrami a soutěžemi. Už na startu příchozí vítali indiáni ve svém týpí a na trase pak nechyběli ani kovbojové, zlatokopové, ani lupiči.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies