,,Radnice se nechce domu zbavovat a ráda by ho pronajala organizaci, která by ho opravila a v dalších letech platila městu snížené nájemné," řekl Starý.

„Náklady by se započítaly do pronájmu, nájemce by si to třeba za deset let odbydlel a nám by zůstala budova," uvedl Starý.

Podle starosty by v bývalé škole mohl vzniknout i domov pro seniory, potíž je ale v tom, že budova je dost daleko od obchodů. Nyní se prověřuje možný vznik centra pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, tedy postupujícím degenerativním onemocněním, které ničí mozek. „Tahle možnost tady je," uvedl starosta. Vše se podle něj musí propočítat a případný zájemce si musí nejdříve prostory školy prohlédnout.

Alzheimerova nemoc je nevyléčitelné onemocnění mozku. Rozvoj se zatím dá jen zpomalit, pokud se léky nasadí včas. Trpí jí 140.000 Češek a Čechů. Se stárnutím nemocných přibývá, v roce 2050 může být v ČR 225.000 pacientů. Chorobu provází porucha myšlení, paměti i úsudku. Nemocný ztrácí paměť i běžné návyky, schopnost orientace v čase a prostoru, přestává být schopen komunikace i samostatného pohybu, nepoznává své blízké.

Malínská škola byla uzavřena na podzim 2012 kvůli tomu, že do ní nastoupilo jen 17 dětí a navíc ani jeden prvňák. Radní proto rozhodli o zrušení malotřídky, což v místní části se zhruba 1500 obyvateli vyvolalo vlnu nevole. Radnice podle některých místních lidí školu nechala zchátrat, aby ji nemusela dál provozovat. Občas se v Malíně také hovořilo o možném odtržení od Kutné Hory. Tehdejší vedení města namítalo, že řada rodičů z Malína posílá děti do velkých škol, které mají lepší zázemí.

Podle Starého je část prostor školy sice pronajatá, využívají je například hudebníci, kteří tam zkoušejí, budova by ale potřebovala celkovou rekonstrukci a využití. Radnice zatím opravila střechu, protože dovnitř zatékalo. Podobně chce podle Starého najít uplatnění pro další nevyužívané objekty ve městě, například pro cukrovar nebo budovu u městského nádraží, v níž by mělo vzniknout infocentrum a čekárna.