Kostel sv. Jakuba bude od dvaceti hodin hostit divadelní adaptaci světově úspěšné knihy EricaEmmanuela Schmitta Oskar a růžová paní. V příběhu o přátelství nemocného chlapce a jeho ošetřovatelky, o strastích a radostech dětského i dospělého světa i o vztahu k Bohu se v režii Ivana Baladi představí Jan Sklenář a Martina Eliášová, členové Klicperova divadla v Hradci Králové.

V chrámu sv. Babory bude po celý večer, od 19 do 23 hodin k vidění výstava v sakristii s názvem Průřez vývojem liturgického umění: gotika, baroko, současnost. Od 19 do 20 se návštěvníci budou moci zúčastnit netradiční prohlídky sakrálního prostoru o symbolice chrámu. Poté bude následovat Dvojí inspirace, výtvarný workshop pod klenbami katedrály za doprovodu varhanní hudby. Ten povede Marie Slavotinková a na varhany zahraje Michal Hanuš.

Kostel Panny Marie Na Náměti se otevře v rámci akce v 18 hodin. Noc kostelů zde zahájí půlhodinový koncert Marie a Pavla Štorkových. Poté bude ve dvou turnusech od 18:45 hodin a od 20:30 hodin následovat komentovaná prohlídka kostela s výkladem Ondřeje Holého, studenta historie a výtvarné tvorby.

Kostel sv. Jana Nepomuckého nabídne od 18:30 a poté i od 21 hodin koncert Norbiho Kovácse, slovenského kytaristy a zpěváka, který je v současné době členem skupiny Ivan Hlas Trio, spolu s Olinem Nejezchlebou hraje v uskupení KYBABU a je členem kapely Lokomotiva v čele s Petrem Vondráčkem.

I v kapli Božího těla bude znít hudba. Vystoupí zde vokální seskupení Freetet, které posluchačům zazpívá duchovní hudba gotiky, renesance a baroka.

Noc kostelů se ale bude odehrávat i v okolí Kutné Hory. V kostele sv. Václava v Malešově od 18 do 19 hodin zazní varhanní koncert Michala Hanuše a na něj bude napojena prohlídka varhan s komentářem. V Petrovicích II v kostele sv. Martina vystoupí od 17:35 do 18 hodin dětský sbor Základní umělecké školy Uhlířské Janovice, a poté od 18:30 do 20:30 hodin bude následovat prohlídka kostela s komentářem a vysvětlením funkce liturgického prostoru kostela. V Soběšíně se s možností prohlídky otevře kostel sv. Michaela Archanděla. V Otrybech se pak v kostele sv. Havla uskuteční koncert na varhany v podání Martina Vošvrdy.

Noc kostelů nevynechají Církvice, kde bude přístupný kostel sv. Vavřince, ani přilehlý Jakub, kde budou mít návštěvníci možnost podívat se do zdejšího románského kostela sv. Jakuba.

V Čáslavi bude přístupný kostel sv. Petra a Pavla i evangelický kostel. Zde v 19:30 hodin vystoupí skupina ABAKUK. Poté bude od 20:30 hodin následovat prezentace na téma dějiny a současnost a od 21 hodin zazní varhany.

Přehled kostelů:

Církvice - Jakub, kostel sv. Jakuba

Církvice, kostel sv. Vavřince

Čáslav Staré město, evangelický kostel, Čáslav

Čáslav, kostel sv. Petra a Pavla

Horky, kostel sv. Václava

Kluky, kostel sv. Jana Křtitele

Křesetice, kostel sv. Markéty

Kutná Hora Malín, kostel sv. Jana a Pavla, hřbitov

Kutná Hora Malín, kostel sv. Štěpána

Kutná Hora Sedlec, katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Kutná Hora, evangelický kostel

Kutná Hora, kaple Božího Těla

Kutná Hora, kaple sv. Václava, Vlašský dvůr

Kutná Hora, katedrála sv. Barbory

Kutná Hora, kostel Církve bratrské

Kutná Hora, kostel Panny Marie na Náměti

Kutná Hora, kostel sv. Jakuba

Kutná Hora, kostel sv. Jana Nepomuckého

Kutná Hora, modlitebna sboru Apoštolské církve

Malešov, kostel sv. Václava

Nové Dvory, kostel sv. Anny

Petrovice II, kostel sv. Martina

Soběšín-Otryby, kostel sv. Havla

Soběšín, kostel sv. Michaela Archanděla

Uhlířské Janovice, Husův sbor CČSH

Vlkaneč, kostel sv. Jakuba Většího