Třicet kilogramů

Předseda kutnohorského Českého svazu včelařů Jaroslav Habětín ale říká, že medu bude dost. „Úplně přesně to říct samozřejmě nemůžu, protože část medu je ještě ve včelách, a teď teprve začínáme krmit. Myslím ale, že to bude slušné. Jsme nyní na třiceti kilogramů a ještě něco bude."

Nyní už ale včely mají sesbírán především med lipový. Jeden z nejzdravějších ale pochází z řepky, která má také většinou největší podíl v medu. „Má skoro padesát procent glukózy. Ta glukóza je nejlepší, ale způsobuje to, že ten med krystalizuje," řekl Habětín.

Velká horka včelám problém nedělají. Problémy ale mají. „Větším problémem než horko, je sucho. Včely totiž musí pít, a kvůli tomu, že nikde není voda, tak musí lítat daleko. Rosa v tomto ročním období skoro není a tak hledají vodu, kde se dá. Například i u lidí u bazénů," řekl Habětín a také lidem dává radu. „Náš soused hned po vykoupání bazén zakrývá plachtou. Když se totiž včely naučí někam lítat, protože ví, že tam je voda, už se jich nezbavíte."

Stěhovat nejdou

V tomto teple nemohou včelaři včely ani zavřít nebo přestěhovat. Důvod je prostý. „Kdyby se teď v tomto horku včely zavřely, tak je po nich. Musíme na stěhování a jejich zavírání čekat do chladnějších dní nebo nocí, které ale asi jen tak nepřijdou. Ideální teplota pro stěhování je totiž deset stupňů nad nulou," vysvětlil včelař.

On sám již nyní nabízí dva druhy medu. Lesní a květový. Cena za jeden kilogram medu se podle Habětína ale liší. „My prodáváme kilogram medu za květový med sto třicet korun a za lesní sto padesát korun. Lesního medu je totiž u nás vždy méně. Myslím ale, že medu bude opravdu dostatek a každý si přijde na své."