VYBRAT REGION
Zavřít mapu

„Vinné révě námraza neublížila, ohrozit ji mohou pouze holomrazy“

Kutná Hora – Vinařův rok se pomalu chýlí ke konci. Na popíjení „svařáku" a závěrečné bilancování, ale nastane čas až o Vánocích. Jak říká Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora, práce ve sklepích i na vinohradech je stále požehnaně.

5.12.2014
SDÍLEJ:

PÁN BIOVINIC v Kutné Hoře Lukáš Rudolfský pochází z Jaroměře. Být vinařem, to ho baví a naplňuje, byť je to dřina. Foto: Bronislav Jaroš

Opravdové zimní počasí začalo teprve před pár dny a Česko sevřela ledovka. Ohrozil tento výkyv kutnohorské vinohrady?Momentálně určitě nepoškodí. Réva už má živiny uloženy v kořenech a je připravena na zimní spánek. Pokud nebudou holomrazy, které by byly více než pětadvacet stupňů pod nulou, tak to vinné révě neublíží. Naopak mrazy, které budou kolem mínus deseti stupňů, jsou pro révu potřebné, protože vymrznou škůdci. Ideální zima, to jsou mrazy do mínus deseti a sněhová pokrývka, aby byl dostatek vláhy, aby měla réva na jaře z čeho růst. Takže zima, která je bohatá na sníh.

Jak připravujete vinohrad na zimu?
U mladších vinic je důležité přihrnout kmínek, aby byl roub zakrytý. Jinak žádnou speciální přípravu réva vinná na zimu nevyžaduje. Na podzim je dobré mezi řádky pohnojit a zaorat.

Na mnoha vinicích pěstujete staročeské rezistentní odrůdy. Liší se jednotlivé typy révy ve své odolnosti vůči náročnějším klimatickým podmínkám?
Ano. Máme například odrůdu Solaris, která je známá jako odrůda vinařů – polárníků. Pěstují ji totiž až v dalekém Finsku. Snese zimní mrazy kolem třiceti dvou stupňů pod nulou a je velmi odolná vůči jarním mrazům, protože raší o něco později. Je to samozřejmě hodně výjimečné a v těch nejlepších finských polohách. Není toho mnoho, ale najdou se nadšenci, kteří tam révu pěstují.

Měl jste již příležitost ochutnat finské víno?
Ochutnal. Trochu bych ho přirovnal k vínu, které se kdysi pěstovalo v Chrudimi. Strašily se s ním malé děti. Bylo totiž tak kyselé, že se říkalo, nezlob, nebo ti dám napít chrudimského vína. Je pravda, že jsem pil zrovna špatný ročník. Z těch lepších ročníků se to víno samozřejmě dá pít a myslím, že je celkem slušné.

Zazimované vinice čekají na první jarní sluneční paprsky. Vinaři také jen vyčkávají? Jak tráví zimu vinaři?
Momentálně máme hodně práce ve sklepě, kdy po dokvašení vína zbavujeme kalů a necháváme zrát na jemných kvasnicích, kde je každý týden mícháme. Začátkem ledna se chystáme na střiž, což je ta nejtěžší a nejméně příjemná práce na vinici. Když máte teplotu mínus pět a fouká vítr, tak to není nic příjemného a na vinici se nedá vydržet moc dlouho. Pracuje se kolem čtyř až pěti hodin a nikdo se na tu práci příliš netěší. Ale vinaři mají práci po celý rok.

Kolik dní vám zimní stříhání zabere?
Stříhá celkem sedm lidí a 54 hektarů ostříháme za dva měsíce. Ale teplota nesmí být nižší než mínus osm, protože při nižší teplotě by očka mohly vymrznout.

Připravovali jste letos slámové nebo ledové víno?
Na ledové víno jsme si letos kvůli počasí netroufli, protože v období sklizně nehlásili nižší teploty, takže jsme si netroufli nechat hrozny na vinici, ale na slámové víno jsme uložili zhruba tunu hroznů. A v únoru budeme lisovat.

K zimě patří svařené víno. Máte svůj oblíbený recept?
Děláme svařené víno rádi. Používáme koření, které zahřívá, jako je skořice, hřebíček, badyán a vanilka. Zajímavostí je, že přidáváme i špetku zázvoru. Samozřejmě nesmí chybět bio třtinový cukr a kůra z bio citrónu. Obyčejných citronů se trochu bojíme, protože bývají silně chemicky ošetřené. Využíváme odrůdu Merlot.

Jak hodnotíte letošní vinařský rok?
Co se týče Kutnohorska, tak byl povedený. Réva začala poměrně brzy rašit. Další výhodou bylo příznivé počasí v době květu, kdy velice rychle odkvetla. Jediným negativem byly kroupy, které přišly 23. května a zničily třicet procent výsadeb, cože se negativně podepsalo na tom, že máme poškozené dřevo, takže se bude špatně stříhat. Jinak léto bylo nádherné, byť v srpnu trochu zapršelo. Problematické bylo pro celou republiku až deštivé září. My jsme měli trochu štěstí, protože přes noc se drželo studené počasí a hrozny si udržely svoji kvalitu. Na Moravě se díky vysoké teplotě a vlhkosti začala extrémně šířit plíseň šedá a zničila třicet procent úrody. U nás hrozny dozrály k dobré cukernatosti, která je na úrovni pozdního sběru. Výsledná kvalita vína bude více než průměrná.

Autor: Martin Vaněk

5.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové retail centrum v Kutné Hoře roste jako z vody.
1 14

Nové retail centrum v Kutné Hoře roste jako z vody

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Loňský finalista poháru vypadl s Červenými Janovicemi

Kutnohorsko /FOTOGALERIE/ – Druhé kolo Poháru OFS nabídlo v neděli odpoledne zajímavé výsledky. Překvapením bylo vypadnutí Uhlířských Janovic B, které tak loňské druhé místo neobhájí.

OBRAZEM: Parní lokomotiva Ušatá projela Posázavím

Posázaví - Výletníci a především milovníci lokomotiv mohli být v sobotu nadšeni. Přes Benešovsko, a hlavně Posázavím, projela parní lokomotiva přezdívaná Ušatá.

Rock of Sadská přilákal davy fanoušků

Sadská /OBRAZEM/ – Rock of Sadská přinesl mnohahodinovou rockovou smršť s hlavní hvězdou newyorským Pro-Pain a další spoustou domácích i zahraničních kapel.

Uhlíři sahali po vyrovnání, ale marně

Mnichovo Hradiště – Druhé kolo I. A třídy, skupiny B odehráli fotbalisté Uhlířských Janovic v neděli na hřišti Mnichova Hradiště. Hosté ani ve druhém klání letošní sezony nebodovali.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení