„Chceme v prostoru bývalého dětského pavilonu zprovoznit paliativní lůžka," uvedl ředitel kutnohorské nemocnice Zdeněk Heřmánek. Podle něj ale v žádném případě nechtějí nic omezovat ve smyslu péče o pacienty v terminálním stadiu. „Pacienty s potřebou terminální péče chceme umisťovat zkrátka jinam, než na LDN, protože si myslíme, že LDN jako taková již je přežitek," doplnil Chudomel.

Podle obou ředitelů by spolu s novými paliativními lůžky měl zároveň vzniknout i speciální tým pracovníků. Nemocnice v souvislosti s plánovaným projektem požádá o příslušnou dotaci, jejíž odhadovaná výše bude 6 milionů korun.

Kromě vybudování samotného hospicu plánuje vedení obou nemocnic také rekonstrukce budovy v horním patře, kde by například později mohla vzniknout možnost ubytování rodinných příslušníků pacientů hospicu tak, aby mohli být se svými nejbližšími co možná nejčastěji.

Oba ředitelé ale připustili, že Oblastní nemocnice Kolín včetně pracoviště v Kutné Hoře se potýká s nedostatkem personálu a to je velmi závažný problém, který není řešitelný v rámci měsíců. „Segment lékařů ztratil na prestiži," shodli se oba ředitelé.

V souvislosti s vybudováním hospicu se také plánuje modernizace prádelny. „V areálu kutnohorské nemocnice by pak měla prát i Oblastní nemocnice Kolín" uvedl Zdeněk Heřmánek. Rovněž by mělo dojít k modernizaci kuchyně.

Petr Chudomel také zdůraznil, proč byla lůžka následná péče zvolena jako ta, kterým chce vedení nemocnice věnovat pozornost. Narazil tak na argumenty některých kritiků, kteří nesouhlasí s tím, že nemocnici chybí například lůžka na oddělení gynekologie. „Jedna věc je dostupnost určité péče, druhá věc je finanční soběstačnost, I proto došlo k eliminaci lůžek na gynekologii na úkor lůžek následné péče. Právě ta zajišťují nemocnici nezbytné finance. Za tímto krokem si tedy vedení Oblastní nemocnice stojí," řekl Petr Chudomel s tím, že gynekologická lůžka byly z finančního pohledu na věc velice neekonomická.