„Nejvíce rodičů a dětí očekáváme v pátek kolem té 14 hodiny," řekla zástupkyně ředitelky Základní školy T. G. Masaryka Dana Mrňáková. Podle ní zatím očekávají, že k zápisu přijde třicet jedna dětí, které spadají do spádové oblasti škol. „K zápisu ale samozřejmě přijdou také děti s odkladem školní docházky z loňského roku a také ty mimo spádovou oblast," doplnila Dana Mrňáková. Přesný počet budoucích prvňáčků tak odhadnout nelze, škola ale předpokládá, že následující školní rok otevře dvě první třídy. „Pro budoucí prvňáčky jsme například provozovali předškoličku, kam mohly chodit i děti mimo spádovou oblast. Tyto děti určitě budou přijaty," doplnila zástupkyně. Podle ní nemají zápis pojatý nijak tématicky, ale snaží se především o to, aby děti měly u zápisu klid a ve škole panovala přátelská atmosféra. „Pro děti budou připraveny věci na malovaní a všechny ostatní potřeby," uvedla Mrňáková.

Klasické české pohádky

Naproti tomu Základní škola Jana Palacha pojala zápis v duchu pohádkových postav. „Budoucí prvňáčky zápisem budou provázet pohádkové postavy z klasických českých pohádek," uvedla ředitelka školy Jaroslava Drabešová. Do kostýmů postaviček se obléknou v podstatě všichni současní žáci. I zde, jako na ostatních školách v Kutné Hoře, bude zápis probíhat v pátek 22. ledna od 14 do 17 hodin a v sobotu 23. ledna od 9 do 11 hodin. „Zápisy budou ve čtyřech třídách a rodiče se nemusí dopředu objednávat. Máme zkušenost, že největší nápor bývá v pátek, ale díky tomu, že se zapisuje právě ve čtyřech třídách, to jde obvykle naprosto plynule," doplnila Drabešová. Co se týče počtu budoucích prvňáčků ve školním roce 2016/2017, je prý ze strany zřizovatele školy zatím nahlášeno celkem padesát devět zájemců. „Nicméně počítáme s tím, že přijdou i nějací další. Předpokládáme tedy, že v příštím školním roce otevřeme tři první třídy," prozradila ředitelka.

Také na této základní škole provozovali pro budoucí prvňáčky předškoličku. „Každá měla jiné téma a navštívit ji mohl úplně kdokoliv. Hlavním smyslem bylo seznámit děti s prostředím školy," uvedla Drabešová s tím, že poslední téma předškoličky se věnovalo výhradně přípravě k zápisu. Na něm budou podle slov ředitelky přítomní i výchovní poradci a otevřená bude také družina, aby se do ní děti i rodiče mohli podívat.

Také na Základní škole Žižkov zápis proběhne tématicky. Děti jím tentokrát provede Ferda Mravenec, který vystřídá v roli Šmouly z předchozích let. „Letos poprvé jsme ale z důvodu kapacity museli stanovit kritéria pro přijetí," uvedla zástupkyně pro první stupeň Jana Nedvědová. Podle ní je škola schopna v následujícím školním roce otevřít pouze tři první třídy, tedy přesně tolik, kolik odchází tříd devátých.

Spádové obvody základních škol

„Budeme přijímat děti z naší spádové oblasti a ty, které již ve škole mají sourozence," doplnila Nedvědová. Ideální počet by podle ní byl kolem sedmdesáti zapsaných dětí. „Vše se ale přesně uvidí až po zápise," řekla Nedvědová. Rodiče zároveň mohli využít rezervačního systému na webových stránkách školy a zapsat se na konkrétní den a hodinu. „Sobota je již zcela zaplněna, v pátek je ještě pět míst volných," doplnila Nedvědová k rezervačnímu systému. Ti, co se ale objednat nestihli, mohou k zápisu po oba dny normálně přijít. Dítě bude zapsáno ve třídě bez rezervace. „Samozřejmě můžou normálně přijít, jen se může stát, že třeba budou chvilinku čekat," doplnila zástupkyně.

Ve stejném termínu jako na ostatních kutnohorských školách proběhne zápis také na Základní škole Kamenná stezka. Škola v této souvislosti také na svých webových stránkách zveřejnila přehled vyhláškou stanovených spádových obvodů.

Zápisy do prvních tříd budou tento pátek a sobotu probíhat také na základních školách v Čáslavi. „Naše škola je základní škola s rozšířenou výukou tělesné výchovy, takže během zápisu například zkoušíme sportovní dovednosti u dětí," prozradila zástupkyně ředitele Jarmila Sejčková s tím, že děti se již měly možnost seznámit se prostředím školy v prosinci, kdy byly pozvány na zábavné odpoledne nazvané „Hravé učeníčko". Podle ní v tuto chvíli vedení školy odhaduje, že by k zápisu mělo přijít kolem šedesáti dětí. „To by vycházelo, že bychom otvíraly tři první třídy," uvedla zástupkyně. Ti, co k zápisu ve stanoveném termínu nemohou přijít, si mohou telefonicky či osobně domluvit termín individuální.

Také ZŠ Masarykova Čáslav zve ve stejném termínu děti k zápisu. „Téma jako takové žádné nemáme, bude probíhat klasický zápis," uvedl ředitel školy Jaroslav Vostrovský. Zatím je odhadováno, že by k zápisu mělo přijít až sedmdesát dětí. „Záleží to samozřejmě na tom, zda-li všechny přijdou a také na počtu odkladů," doplnil Vostrovský. Škola tedy počítá s tím, že otevře tři první třídy. „Z kapacitních důvodů jsou ale tři nové třídy pro nás maximum," doplnil ředitel.

Na Základní škole Uhlířské Janovice již jeden termín zápisu proběhl v pátek 15. ledna, ten další se bude konat až 5. února. I tady však lze v případě, že se rodiče s dítěte, ve stanovený termín dostavit nemohou, dohodnout náhradní termín, je však nutné jej nahlásit nejpozději do pátku 22. ledna.

Ve Zruči nad Sázavou se termíny zápisů do základních škola liší. Zatímco na I. Základní škole zápis proběhl již v sobotu 16. ledna, Základní školu Okružní zápis teprve čeká a to 2. února od 8.45 do 15 hodin v budově školy.