Zásadně se stavbou nesouhlasíme, vadí nám zejména výběr lokality a materiál, ze kterého má být postavena," uvedl člen petičního výboru a jeden z obyvatelů Žižkova Václav Myřátský.

„Zeměloď by měla vzniknout podle vzoru M. Reynoldse. Jedná se o alternativní a energeticky soběstačnou stavbu, kterých stojí v České republice zatím jen pár. „My jsme se inspirovali a vše konzultovali se staviteli „Zeměnky" v Sázavě," uvedlo sdružení Denemark na svých webových stránkách. Na pozemku by kromě „Zemělodi" měla vzniknout i ekologická zahrada, zázemí pro workshopy a letní tábory. „Chceme tam chovat i několik malých domácích zvířat," uvedlo sdružení. Obyvatelé Žižkova se stavbou zásadně nesouhlasí. „Jedná se v podstatě o skládku pneumatik a to hned vedle běžné zástavby," řekl Václav Myřátský. Podle něj je samotná myšlenka „Zemělodi" v podstatě geniální, lokalita je ovšem špatně vybraná.

Zemělodě jsou soběstačné stavby, které jsou určené pro trvale využitelné bydlení a protože využívají přírodní zdroje pro zajištění tepla, elektřiny i biodpadu, nemusí být napojeny na inženýrské sítě. V Kutné Hoře začala tato stavba vznikat na louce pod Gymnáziem Jiřího Ortena, v ulici Zelená hora, a to na soukromém pozemku. Sdružení Denemark má smlouvu s jeho majitelem zatím na patnáct let. „Nelíbí se nám také způsob komunikace ze strany sdružení. My jako obyvatelé Žižkova jsme o ničem nevěděli, až když v ten den začali bagrovat a navážet pneumatiky," uvedl Václav Miřátský.

Hlavním stavebním materiálem „Zemělodi" jsou totiž staré pneumatiky naplněné hlínou. „Celé mi to přijde absurdní, kousek od místa, kde začala „Zeměloď" vznikat, je cedule s nápisem zákaz skládkování. A teď se sem naváží pneumatiky," doplnil Myřátský. Podle něj by stavba byla daleko vhodnější na jiném místě v Kutné Hoře, například na Karlově, kde byla skládka. „My jsme nikdy neřekli, že se stavbou jako takovou máme problém. Naopak. Ale máme velký problém s místem, kde vzniká," řekl Myřátský. Místo pod Gymnáziem Jiřího Ortena by šlo podle něj využít mnohem lépe. „Děti z dolního Žižkova tam v zimě chodí sáňkovat, mohla by tam ale pro ně vzniknou třeba i nějaká klubovna či hřiště," řekl Myřátský.

Dalším trnem v oku pak obyvatelům Žižkova v souvislosti se stavbou je problém s kanalizací. „My jako obyvatelé Žižkova jsme se museli připojit na kanalizaci. Tato stavba by se na ni však připojit nemusela, protože tam funguje čistička z kořínků. A pod ní je Rybářství Nad Bylankou a rybník s rybami, vždyť je to třeba může ohrozit," vysvětlil Myřátský problém s kanalizací.

Obyvatelé kutnohorského Žižkova se proto rozhodli jednat a ustavili petiční výbor a sepsali petici. V ní stojí požadavek, aby stavba experimentálního soběstačného domu, tak zvané „Zemělodi", byla zastavena. Jako důvod autoři petice uvádí, že má být vytvořena z odpadu jako jsou použité pneumatiky, použité pet lahve či použité plechovky, a dům není připojen na kanalizační systém. Lidé mají možnost petici podepsat v Rybářství Na Bylance. Petice je určená Městu Kutná Hora a obyvatelé jej v ní žádají o pomoc se zastavením stavby. „Petice zatím není ukončena, to chceme udělat až po schůzce obyvatel se členy Denemarku a ostatními na Gymnáziu Jiřího Ortena, která se chystá někdy na půli ledna," uvedl Myřátský.

V současné době se stavba pozastavila a je obehnaná bezpečnostní páskou. Hlavní organizátor celé akce, sdružení Denemark, plánuje na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře schůzku nejen s obyvateli, ale také s různými odborníky. Chtějí zde vysvětlit mimo jiné i to, proč má stavba vyrůst právě v této lokalitě a na soukromém pozemku.