MŠMT se ale jako náhradu rozhodlo na konci června spustit zcela nový dotační titul. Ten se ale v mnohém od původního liší. Jsou změněné podmínky i způsob zpracování žádosti, který je převážně digitální a pouze malá část žádosti bude předkládána písemnou formou. Podobně jiný je i způsob, kterým různé tělovýchovné organizace dokládají svůj zájem o nově vybudované zařízení využívat.

I tak má město podle šéfa Odboru investic Městského úřadu Kutná Hora větší šance dotaci získat, přestože předtím se žádostí neuspělo. „Šance je větší než v původním titulu, protože žádosti se musí připravit narychlo a některé původně kladně vyřízené projekty zřejmě vypadnou. Rozhodnuto by snad mělo být do října, ale to je vždy s otazníkem,“ uvedl Jiří Janál.

Kvůli podání žádosti se také 8. srpna sejdou městští zastupitelé na mimořádném zasedání. Jedním z nových kritérií při podávání žádosti je totiž ten fakt, že její podání musí být schváleno městským zastupitelstvem. Žádost pak musí být podána do 15. srpna a město tak může na druhou etapu výstavby získat až 20 milionů korun.

Terasy pod Vlašským dvorem získaly ocenění
Terasy pod Vlašským dvorem získaly ocenění Stavba roku středních Čech

Sami radní jsou ale ohledně šancí na získání dotací zdrženliví. „Zda má, anebo nemá, město šanci dotaci získat, nejsem jako radní schopen vyhodnotit. Bude záležet především na kvalitě projektu a zpracovateli žádosti o dotaci, zda se mu podaří naplnit bodová kritéria,“ řekl radní Radim Fedorovič.

Jenže právě ta podle všeho bude při schvalování žádosti městskými zastupiteli jablkem sváru a vůbec není v tuto chvíli jasné, kdo z nich pro podání žádosti zvedne ruku. „Rozhodnutí si nechám až na příslušné zastupitelstvo. Ale ani trochu se mi nelíbí, že bude žádost znovu zpracovávat stejná firma jako v případě první etapy. Chci se radních především zeptat proč,“ naznačil své rozhodnutí Karel Koubský ml.

Právě v souvislosti s firmou, která zpracovávala žádost o dotaci na první etapu výstavby, radní už předtím pochybili. K chybě došlo tak, že byla s příslušnou firmou uzavřena smlouva na zpracování žádosti o dotaci nejen na první etapu, ale také na etapu druhou. Avšak v unesení městské rady prosince 2015, které k takovému kroku opravňuje, nic takového není, zde pouze stojí, že rada města schvaluje uzavřít s danou firmou smlouvu pro rok 2016.

Dopravní nehoda na silnici I/2 u Suchdola: v poli převrácený kamion ve směru na Prahu.
OBRAZEM: Kamion naložený peletkami si 'ustlal' na poli u Suchdola

Radní chybu přiznali a pokusili se ji vyřešit. Původní usnesení rady města z prosince 2015 zrušili a nahradili usnesením schvalujícím uzavřením smlouvy na zpracování žádosti o dotaci pro rok 2016 a 2017. Ale ani tento krok není mezi radními a zastupiteli vnímán jednotně. Zatímco jedni argumentují, že úmysl byl od počátku jasný a šlo pouze o formální chybu, druzí vidí situaci o něco dramatičtěji.

Opoziční zastupitel Karel Koubský ml. už dříve vyjádřil pochybnost, že si radní byli vědomi toho, že vlastně hlasují o něčem jiném, než je na papíře. Jednota ale nepanuje ani mezi samotnými radními. „Domnívám se, že rada města neměla novým usnesením rušit své předchozí usnesení z prosince 2015. Nesouhlasil jsem ani s důvodovou zprávou, proto jsem nové usnesení rady města nepodpořil,“ uvedl k situaci Radim Fedorovič.

Naopak například radní Jiří Kukla je přesvědčen, že úmysl byl od počátku jasný a současné řešení by mělo být dostatečné. Stejně tak šéf odboru investic. „Myslím, že tím ten orgán, který v prvním rozhodnutí udělal omylem chybu, rozhodl po úvaze a vysvětlení o její nápravě. Z tohoto pohledu je to podle mě i tajemníka úřadu jasné,“ uvedl Jiří Janál. Zda-li to tak ale budou vnímat i všichni zastupitelé a pro podání žádosti nakonec rukou zvednou, se ukáže až 8. srpna v Rytířském sále.

Nejlepší architekt světa navštívil Kutnou Horu, pro město vytvoří lávku přes Vrchlici
Údolí Vrchlice by měla „ozdobit“ nová lávka