Pomalu se blíží ta část roku, ke které neodmyslitelně patří zmrzlina. Lidé si každoročně, když se trochu oteplí, chtějí koupit točenou i kopečkovou zmrzlinu a mají veliký výběr. Mezi příchutěmi lze najít jahodovou, čokoládovou i vanilkovou, ale i značně netradiční v čele s chutí různých alkoholických nápojů.

Mnozí milovníci zmrzliny mají své vytipované cukrárny a stánky, ke kterým se pravidelně vrací. Své stálé zákazníky má bezesporu i Luboš Křivánek, který ve svém stánku na Karlově v Kutné Hoře letos zahájil již devátou zmrzlinovou sezonu. Lidem jako každý rok nabízí zmrzliny smetanové a ovocné. „Nejvíce se prodává jahodová a vanilková," uvedl prodejce „točené na Karlově". Přestože stojí na samém okraji města, stánek Luboše Křivánka patří mezi ty veleúspěšné. Přijíždějí sem nejen lidé z Kutné Hory, ale i z celého okolí a v hlavní sezoně se u zdejšího okénka vystřídá více než tisíc lidí za den. „Největší nápor je v pátek a v neděli, kdy se u nás zastavují na zmrzlinu i kolemjedoucí i chalupáři," dodal.

Vlajka České republiky. Ilustrační snímek.
Národní cítění: pomáhají ho udržovat skauti i baráčníci

PŘÍCHUŤ? ALKOHOLOVÁ

Zákazníci na Kutnohorsku i Kolínsku si mohou vybírat i v dalších stáncích a cukrárnách, kterých je po obou okresech spoustu. Mají možnost si koupit zmrzlinu čokoládovou, jahodovou či vanilkovou, ale i značně netradiční. Příkladem je stánek točené zmrzliny na sídlišti Šipší v Kutné Hoře, kde v létě prodávají kromě klasických smetanových a ovocných i zmrzliny alkoholové. Loni se zde prodávaly s příchutí cuba libre a tropického ovoce, šampaňského s jahodami nebo malibu s kokosem. Martin Pacák, který ve stánku zmrzlinu točí, ale důrazně upozorňuje, že se prodávají zásadně osobám starším osmnácti let. „Poté navíc nemohou lidé sednout za volant," podotkl s tím, že slyšel, že někteří lidé se po dvou alkoholových zmrzlinách nemohli trefit ani klíčem do zámku. Přes tento zmrzlinový unikát ale lidé více dávají přednost klasikám. Kupují vanilkovou, čokoládovou, ale i melounovou.

KOPEČKOVÁ STÁLE JE

I když je točená zmrzlina stále populárnější, kopečky se i nadále drží v přízni milovníků zmrzliny. Nabízí je třeba kutnohorská Cukrárna U Kamila. Lidé si mohou vybrat mezi tradičními smetanovými či ovocnými kopečky. Nechybí ani šmoulová, cookies či příchuť žvýkaček.

Spoluautor první únikové hry v Kutné Hoře Jiří Havránek.
První úniková hra v Kutné Hoře se jmenuje Rébus games

ZMRZLINA Z PEKÁRNY

Na své si přijdou i milovníci zmrzliny na Benešovsku. Zde ji nabízí skoro každé stravovací zařízení. Mnohdy si před sezónou pořídí stroj na točenou zmrzlinu i nejedno pekařství v okrese. Mezi ně patří třeba Pekařství Khek v Benešově. Od začátku května nabízí zákazníkům variantu vanilkové či čokoládové zmrzliny.

Na benešovském okrese zájemci mohou zmrzlinu koupit doopravdy na každém kroku. Nabídka druhů ale není nikterak závratná. Cukrárny preferují vyzkoušené druhy a stejně tak zákazníci si nevybírají žádné „exotiky".

Podle prodejců zmrzlin jsou nejčastěji žádané vanilkové, čokoládové a jahodové.

Netradiční zmrzliny na Benešovsku zákazníci většinou nenajdou. Výjimkou je Rodinné cukrářství ve Vlašimi. Zde nabízejí zájemcům méně časté zmrzliny, které navíc stále obměňují. Zákazníci se tak někdy dočkají doopravdy vytříbené lahůdky, kterou jinde ochutnat nemohou. I přesto sami provozovatelé ve své nabídce raději neopomínají prověřené chutě, jako jsou zmrzliny ze sušenek nebo jahodové s různě velkými kousky ovoce.

Rosův mlýn u Benešov je na prodej.
Rosův mlýn bez chovatelů Benešov prodá

Ceník
KUTNOHORSKO

Karlov točená – velká 22 Kč, malá 17 Kč
Zmrzlina Šipší točená – velká 20 Kč, malá 15 Kč Kopečková – U Kamila – kopeček 12 až 20 Kč

BENEŠOVSKO

Točená – velká 25 Kč, malá 15 Kč
Kopečková – 12 až 20 Kč

KOLÍNSKO

Točená – 15 až 30 Kč
Kopečková – 12 až 13 Kč