To se nejspíš projeví v pátek 20. března, kdy se nad územím České republiky očekává částečné zatmění Slunce, které dosáhne zhruba 73 procent zakrytí a až do roku 2026 se tak bude jednat o největší zatmění Slunce, které bude nad naším územím možné pozorovat. Jak na tento přírodní jev zvířata reagují?

Každé zvíře reaguje jinak

Nela Valouchová z kočičího útulku v Úmoníně řekla, že zvířata, divoká i domácí, jev určitě vnímají. „Co se týče třeba kočičí osobnosti, každá je jiná. Některá je k tomu určitým způsobem více náchylná, jiná ne," uvedla.„Pokud to zvíře je citlivější, určitě to vnímá. Kočka reaguje třeba i na to, když člověk přijde domů unavený a podrážděný z práce," dodala. „My tady s kočkami nejsme přes noc, ale máme odpozorované, že třeba reagují i na úplněk. Některé jsou více vytěkané, bojácné, více pobíhají," popsala.

Podobně situaci vidí i Romana Valentová ze Záchytné stanice pro opuštěné a nalezené psy v Kutné Hoře. „Přiznám se, že jsem tady v útulku s pejsky zatmění Slunce ještě nezažila. Ale pokud bych to měla přirovnat třeba k úplňku, tak tam je to jako u lidí. Někdo na něj reaguje hodně, někdo ani neví, že úplněk je. U psů a obecně u zvířat je to stejné," podotkla.

Záleží na procentu zatmění

Velkou reakci čekají lidé u ptactva, které při zatmění na konci devadesátých let úplně ztichlo. Ornitolog Michal Kavka ale uvedl, že jejich reakce jde dopředu jen těžko odhadnout. „Já bych nerad vypustil nějakou fámu. Možná to zatmění Slunce na ně nějaký vliv mít bude. Ale určitě ne ve smyslu, že by se třeba chystali znovu spát. Je ale možné, že v ten okamžik se částečně utlumí jejich hlasová aktivita," řekl. Dále dodal, že na zatmění slunce mohou reagovat i další zvířata, například vážky. „Jednou na nich byl proveden simulační pokus. Vážky při něm v tu chvíli úplně přestaly aktivovat," dodal Michal Kavka.

Že zvířata reagují na přírodní jevy a vědí o nich i dříve než lidé připomněl i vedoucí sdružení Denemark Martin Starý. Zároveň ale dodal, že jejich reakce záleží na razantnosti jevu. „U zatmění slunce záleží hlavně na tom, jaké je to zatmění procentuálně a jaké je počasí," doplnil Starý.