Kateřina Grenarová z Kutnohorské farnosti prozradila, proč se vstupné měnilo: „Ceny stanovuje provozovatel, 
v tomto případě kutnohorská farnost, a veškeré peníze, které se vyberou v chrámu 
sv. Barbory, půjdou zpět do oprav, údržby a provozu tohoto chrámu i dalších, které máme ve správě. Veškeré peníze, které my tedy vybereme, používáme zpětně."

Problém ale vytvořila farnost pro Průvodcovskou službu sídlící na Vlašském dvoře. „Vlašský dvůr je památka, která nezdražila už tři roky. Je tu ale fakt, že v tuto chvíli už vím, že nás toto zdražení velmi poškodilo," říká Ivana Vopálková, jednatelka průvodcovské služby v Kutné Hoře.

Ivana Vopálková z Vlašského dvora také upřesnila, jak se na průvocovských službách zdražení projeví: „Projeví se dost. Jedna cestovní kancelář, která nám sem vozí lidi z Prahy, nám zrušila rezervace na celý letošní rok, a to kvůli zvýšení vstupného na Barboře. Velmi nás to poškodilo. Myslím, že na absolutní počet turistů to nebude mít vliv, ale celou Kutnou Horu to poškodilo."

Kateřina Grenarová oponuje názorem, že vstupné do chrámu sv. Barbory bylo čtyři roky nezměněné a nízké. Loni se platilo šedesát korun. „Zdražení bylo trošku komplikovanější, protože jsme vytvořili ještě novou kategorii vstupného. Základní vstupné tedy nyní stojí osmdesát pět korun, k tomu máme dvě kategorie zlevněného vstupného. Studenti a senioři platí nyní šedesát pět korun a děti od šesti do patnácti let mají vstupné čtyřicet korun."
Změna vstupného se týká pouze v chrámu sv. Barbory. „Naopak ostatní památky, kde se předtím vybíralo vstupné, jako kostel sv. Jakuba, mají vstupné dobrovolné," doplňuje Grenarová.

Vliv na příchod turistů do chrámu sv. Barbory to ale mít může. „My už ten vliv trošku pozorujeme. Ale reakce jsou různé. Jsou tady lidé, kteří mají problém v tom, že se do církevní památky vybírá vstupné. Že zde chybí to pochopení, ten chrám potřebuje údržbu a někteří to nechápou. Ti co to chápou, tak s tím zdražením problém nemají," řekla Grenarová. Někteří místní lidé se i divili, že na to, co je chrám sv. Barbory za památku, tak je to vstupné nízké. „Lidé, kteří mají rádi památky, tak rádi přispějí na jejich provoz," věří Grenarová.

Společně se změnou vstupného chrám sv. Barbory také změnil prohlídkové okruhy. „Od loňského roku máme 
v pronájmu kapli Božího těla. A tu jsme od 1. ledna zahrnuli do vstupného do chrámu sv. Barbory. Jedním okruhem je Empora, která se nyní osamostatnila a je na ní levnější vstupné," prozrazuje Grenarová.

Ceny skupinových vstupenek do více památek jsou zdražením na Barboře také ovlivněny. „U čtyřvstupenek a trojvstupenek se cena měnila. Jednotlivé vstupné do dalších objektů se neměnilo.

Grenarová se úbytku turistů, i přes informaci z Vlašského Dvoru nebojí: „Cestovní kanceláře přemýšlí o svých programech a jejich rozhodnutí ovlivňuje spoustu faktorů. Je pravda, že jedním z nich je i zdražení. Česká republika je navštěvovaná především ruskými turisty a tak je možné, že to ovlivňuje mnohem víc faktorů, než můžeme vědět. Nebudu tady tvrdit, že zdražení jejich postoj neovlivní. Ale myslíme že to bude všechno v pořádku."