Petr Fiala, profesor politologie, všechno, jen ne lídr. Distinguovaný, mdlý, váhavý. Proti němu dravý manažer Andrej Babiš, který se cítí doma v evropských salonech i na návsi s vesničany. A digitální guru Ivan Bartoš s dredy a touhou dělat svět lepším, dokonce i pro nebožáky, kteří prchají před válkou z Afriky či Blízkého východu.

Kateřina Perknerová
Proč se nestat rektorem

V posledních dnech před volbami všichni vytahují svoje největší trumfy. Petr Fiala heslo Babišova drahota, Andrej Babiš klip, který sugeruje, že Piráti jsou zlo, kromě jiného proto, že velké byty buď zabaví, zdaní, nebo do nich nastěhují migranty. 

Tohle tlačení na pilu, kde se výmysly míchají s názory s prošlou dobou platnosti, může být na lidi už moc. Ne každý, kdo chce chránit klima a sází na budoucnost bez emisí, je zelený fanatik a ekoterorista. Stejně jako Andrej Babiš není odpůrce Evropské unie a bezhlavý přívrženec maďarské cesty, byť se dnes bude ze všech úhlů fotit s Viktorem Orbánem.

Lídr koalice Spolu Fiala na své konzervativní umírněnosti postavil politickou kariéru.

Kateřina Perknerová
Ani s tím, ani s oním. Tak s kým?

A možná mu tahle sázka vyjde. V poměrném systému je důležité mít v čele strany člověka, který se dokáže domluvit, najít společného jmenovatele. Otázka je, co by dokázal prosadit pro voliče ODS, ale hlavně pro ČR v Evropě.