Někdy se to stává. A divadelní fanoušci to dobře vědí, a proto jsou tato představení vyprodaná stejně, nebo ještě více než premiéry. Jsou to derniéry. Podobně tomu bylo se sobotní prezidentskou derniérou Danuše Nerudové.

V sobotu v podvečer utrpěla Nerudová tvrdou porážku. Ani ne čtrnáct procent je zklamáním pro brněnskou profesorku, která byla ještě před měsícem pokládána chvíli za favoritku celých voleb. Jenže během většiny prezidentských debat byla příliš nervózní, nepřesvědčivá. Ani ve své královské disciplíně, v ekonomii, nepodala často takový výkon, jaký od ní volič očekával. Navíc přišla i aféra se studiem na univerzitě, na níž byla rektorkou, a přestože se jednalo o velmi malý prohřešek, pokud vůbec nějaký, stáhlo jí to dolů.

Kateřina Perknerová
KOMENTÁŘ: Ring volný pro dva muže

Tohle všechno bylo v sobotu odpoledne pro Nerudovou minulostí. Už do svého volebního štábu v pražském Mánesu přicházela odpočatá, vyrovnaná a usměvavá, s manželem i se synem. A ten úsměv jí nezmizel, ani když začaly chodit první výsledky, které ukazovaly, že nic lepšího, než slušné třetí místo s maximálně patnácti procenty hlasů z toho nebude.

Místo plačtivých řečí se ale Danuše Nerudová rozhodla svých necelých čtrnáct procent přetavit v novou verzi vítězství. V podíl na konečném vítězství v prezidentských volbách pro generála Petra Pavla, kterému bez mrknutí oka okamžitě vyjádřila veškerou podporu. A místo velkých řečí hned odjela s Petrem Pavlem vyjednávat o formě podpory. A také za jasného soupeře označila Andreje Babiše, kterého, tak jak to cítí i její voliči, nazvala zlem, které je třeba zastavit.

Udělala tak minutu poté, co zjistila že ona nevyhraje, maximum proto, aby vyhrál ten, kdo nad Babišem vyhrát může. Pokud se jen polovina nadšení, které tím v Mánesu mezi členy svého štábu vyvolala, přetaví až k voličům před rozhodujícím druhým kolem, má Petr Pavel z poloviny vyhráno. Z té druhé bude ale muset nad Andrejem Babišem zvítězit sám. Pavlovo vítězství bude vítězstvím i Danuše Nerudové. A začátkem její další politické dráhy, k níž už v sobotu odpoledne položila velmi dobrý základ.