Tak jsme se dočkali. Fialova vláda v pondělí rozhodla o zastropování cen silové elektřiny a plynu pro domácnosti, veřejný sektor a živnostníky. V prvním případě jde o šest korun, ve druhém o tři za kilowatthodinu včetně DPH. Spotřebitelé mají snížení záloh pocítit už v listopadu.

Zároveň kabinet plánuje zavést daň z neočekávaných zisků energetických firem, rafinerií a bank. To vše by se mělo potkat s evropským řešením, jež Ursula von der Leyenová představí zítra. Podle agentury Reuters půjde o fixaci ceny elektřiny na 180 eurech (v přepočtu na 4420 korunách) za jednu megawatthodinu pro výrobce energie z jádra a obnovitelných zdrojů.

Kateřina Perknerová
Služba vlasti není klišé. I prezident by měl sloužit

To je číslo výrazně nižší, než jaké zvolila česká vláda. A právě v definitivní částce na složenkách je zakopán pes.

Všichni ministři a šéfové vládních stran musejí sáhnout do zásobárny svého politického umu, aby občany přesvědčili, že jejich přístup je správný. Výkop byl slušný. Spousta lidí ale bude čekat, že díky mávnutí kouzelného proutku se ceny energií vrátí na loňskou hladinu. To se nestane.

Zdražení bude i přes razantní vládní zásah citelné. Mnozí si pro slušné přežití zimy budou muset požádat o příspěvek na bydlení či jiné dávky. Pro koaliční politiky to znamená permanentní vysvětlovací kampaň.

Kateřina Perknerová
Pat a Mat ve Strakovce

Pokud někdo z nich propadne iluzi, že po fixačním kroku má odpracováno, neboť lidé automaticky ztratili důvod k protestům na náměstích, hluboce se mýlí. Nálada ulice je bojovná a profesionální naháněči se vezou na vlně strachu z budoucího vývoje. Trumfovat bude ten, komu občané uvěří, že je provede krizí bez zranění neslučitelných s důstojným životem.