V recepci pneuservisu jsem vyslechl, lépe řečeno, nemohl jsem neslyšet – muže, který mluvil se ženou za přepážkou. Moc jsem nerozuměl, co ona odpovídá, ale bylo zjevné, že se znají, nejen podle toho, že muž atletické postavy a s českou standartou vytetovanou na paži uzavíral snad každou větu oslovením „ty vole“. Lehce nervózní, v žabkách, tu čekal na kolegu, který ho měl vyzvednout – ukázalo se, že proražené kolo,s nímž přijel, nejde opravit na počkání.

David Nesnídal
Pěna dní: Chápaní a chápající

Dozvíme se, že jeho kluk „bude dobrej na sport, ale asi žádnej intelektuál“, avšak mnohem větší problém jsou prý Ukrajinci, tedy spíš fakt, že teď nejsou, a ti, co ještě byli, teď odjeli na Ukrajinu, a sice slíbili, že se obratem vrátí, ale on si myslí, že se nevrátí. Z dalšího hovoru pochopím, že ten atletický prototyp s národoveckou kérkou je podnikatel ve stavebnictví. Aktuálně řeší zásek na pokládce žulové dlažby, rozumějte: „Prachy mezi lidma zatím jsou, takže to strkaj třeba do žuly, ju? Ale nemá jí kdo položit, ty vole…“

Stavitel v žabkách a s pažemi maorského ragbisty lamentuje, že našinci takovouhle práci dělat nechtějí, pořád je tu kurevská přezaměstnanost, snad ještě Slováci a Poláci, protože Ukrajincům už taky otrnulo a je to s nima už pomalu podobný jako s cikánama… „Hele, a s celou válkou – já nevěřím Rusákům, nevěřím ani Ukrajincům…“ Žena za pultem muži něco odpovídá, ale ten jí skočí do řeči: „Hele, von už je tady, ty vole… Čau!“ Žabky zapleskají a stavitel je ten tam.

David Nesnídal
Pěna dní: Stěžuji si, tedy sem

Když odpleskal, moje podrážděná mysl ho démonizovala. Představoval jsem si třeba, jak vstupuje s někým do konfliktu, se zdvořilostí vypjatou do krajnosti, jaké je schopen: „Milej pane, já vám teď řeknu jednu věc, ju?“, aby oponenta o pár vteřin později srazil pěstí… Ale když jsem se uklidnil, musel jsem uznat, že vlastně docela věrně načrtl obraz naší, hezké české současnosti. A sám se do něj umně zakomponoval – jako renesanční malíř Giotto do svých fresek. A to navíc Giotto určitě nebyl tak dobrej na sport.