A to díky pravidlům EU, která jsou třeba i ve srovnání se Spojenými státy prostě tvrdší. Zatímco v USA je v oblasti potravin a chemikálií povolené vše, o čem se neprokázalo, že škodí, v Evropě se musí předem prokázat, že to neškodí. Díky tomu je systém EU tak bezpečný.

Zodpovědní občané a zase úplně neschopná vláda

Z tohoto pohledu je třeba se dívat na včerejší rozhodnutí unijní Evropské lékové agentury (EMA) ohledně vakcíny proti covidu, které trvalo o nějaký ten týden déle, než tomu bylo v USA nebo Británii. Také proto, že nad rozhodnutím EMA bdí i 27 národních úřadů, včetně českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL), který se za krok EMA jednoznačně postavil.

To, že povolení trvalo déle než jinde, není špatná, ale naopak povzbuzující zpráva, protože znamená, že o to déle se data k vakcíně prověřovala. Proto, kdo žádá maximální jistotu, že nyní v EU povolená vakcína Pfizer a BioNTech proti koronaviru je v pořádku, dostává ji od EMA i SUKL v té nejsilnější formě.

Vakcína proti covidu je Boží vánoční dar nám všem

Lze doufat, že aspoň část z dvou třetin Čechů, které si stále očkování proti covidu rozmýšlí, se po takto silných zárukách bezpečnosti vakcíny rozhodnou pro vakcínu. Protože vakcína je asi jedinou šancí na návrat od uzavírání k životu.