Dokonce dvakrát musel Zdeněk Kutřín ze severočeské obce Staňkovice zachraňovat unikátní Trabant 601 s karosérií pick-up. "Poprvé se tak stalo na začátku 90. let. Objevil jsem ho ve značně zuboženém stavu ve Cvikově a přivezl domů. Měl zadřený motor, interiér prakticky neexistoval. Jen na boku bylo ještě částečně viditelné logo bývalé východoněmecké pošty s trubkou a blesky," vzpomíná.

Na to, jak auto vypadá dnes, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Právě tato instituce si totiž v karosárně ve městě Meerane, které se nachází severně od hlavního výrobního závodu na Trabanty ve Cvikově, objednala na zkoušku výrobu prototypů pick-upu. Ten by se pošťákům mohl v určitých situacích hodit více než běžně užívané kombíky.

V Meeranu vyšli z verze kombi. Za přední sedačky umístili přepážku a z prostoru pro zadní sedačky a zavazadlový prostor vytvořili otevřenou korbu. Motor byl samozřejmě shodný jako v běžných limuzínách a kombících. "Nakonec ale tato verze tehdy do sériové výroby neprošla. Prototypů bylo údajně dokončeno pouze pět," uvádí pan Kutřín.

Jízdní vlastnosti Trabantu 1.1 nejsou příliš dobré
Jeden z posledních 444. Projeli jsme Trabant Last edition se čtyřtaktem

Auto, kterému původně chyběla kola i mnoho dalších dílů, uvedl během poměrně krátké doby do pojízdného stavu. Jenže, z muzea v Litvínově, kam ho potom zapůjčil, ho kdosi ukradl.

"Dva roky jsme ho hledali a nakonec se ho podařilo objevit v jedné opuštěné zahradě. Opět na něj byl žalostný pohled a mě čekalo druhé kolo renovačních prací," vzpomíná.

Jelikož je vyučeným automechanikem, vše si dokáže udělat sám doma. "Dokonce zvládám i čalounické a lakýrnické práce," svěřil se.

Příznivců je stále hodně

Tento Trabant není jediný, který má ve své sbírce. "Mám třeba také kabriolet, speciální přívěsný vozík, který se vyráběl ze zadních částí Trabantů a rovněž dodávku Barkas," vypočítává.

Trabant 601 s rokem výroby 2021
V Muzeu dvoutaktů mají Trabant s rokem výroby 2021. Stvořil ho jediný člověk

Nyní s ním jezdí na srazy také jeho čerstvě plnoletý vnuk. "Společně jsme zachránili před zánikem jeden vrak Trabantu. Je také automechanikem, takže to pro něho bylo vlastně jakési další kolo vzdělávání," říká s úsměvem.

Plzeňský Trabantklub oslavil letos již 55. výročí svého vzniku. Každoročně pořádá i řadu akcí a provozuje také unikátní prodejnu náhradních dílů. Je v ní možné sehnat prakticky veškeré potřebné součástky na tento typ vozu.

V Plzni existuje také specializované muzeum s expozicí Příběhy dvoutaktů. Je ho možné navštívit dokonce i v zimních měsících, vždy v úterý a ve čtvrtek odpoledne.