Přijíždíme na malé parkoviště, kde vedle našeho mikrobusu postává pár osamocených aut. Dokonce i jedna fabie s místní espézetkou. “Tak takhle to tady opravdu nikdy nevypadá. Na tohle parkoviště se normálně nedostanete, stojí tu dlouhá fronta na lístky,” říká nám průvodkyně Martina Štěrbová. Ta na Krétě žije již 28 let a prohlídku paláce Knóssos absolvuje na vrcholu sezony i pětkrát denně. My jsme ale pro ni letošní první skupina, a to na magické místo světových dějin přijíždíme až 2. července. “Běžná sezona přitom startuje na přelomu dubna a května,” prozrazuje průvodkyně.

Na letišti v Řecku může dojít k tomu, že budete vybráni pro testování na covid-19. Výběr probíhá náhodně.
Řecko vítá první české turisty. Letadla jsou plná, pozor na roušky a propisky

A nestandardnosti tím nekončí. Fronta na lístky? Neexistuje. Ale jsou tu také některé restrikce. “Roušky mít nemusíte, na rozdíl od nás průvodců. Vám možná přijde, že je teď vedro, ale za pár týdnů tu bude ještě o nějakých deset stupňů víc a pak už si tu roušku vůbec představit nedokážu,” dodává Štěrbová a zároveň nám rozdává zařízení, kterým budeme poslouchat její výklad. Ta jsou povinná i pro menší skupiny. Další opatření, které má zamezit šíření případné nákazy.

Kréta je přitom z hlediska statistik covidu-19 bezpečný ostrov. Bylo tu velmi málo nakažených i mrtvých. Statistiky se zatím nijak nezvýšily ani po zahájení turistické sezony.

A místní se snaží, aby to tak zůstalo. “Kréta je připravena. Nemůžeme si dovolit žádné problémy. Přeci jen více než 50 procent Řeků žije přímo, či nepřímo z turismu,” uvádí Stavros Arnaoutakis, regionální guvernér Kréty.

Kontroly na hranicích kvůli koronaviru. Ilustrační snímek
Slovinsko vyřadilo Čechy z bezpečných zemí. RegioJet přerušil prodej jízdenek

K významným restrikcím, které pocítí i běžný návštěvník, je omezení počtu lidí, kteří mohou v jeden okamžik navštívit památky. Pro Knóssos to je zatím 80 lidí, ale nejspíš dojde k navýšení. Díky tomu si ale jednu z kolébek evropské civilizace skutečně vychutnáte - bez front a s možností občasného uchýlení se do stínu. Tradiční 40- a více- minutová fronta na trůn krále Mínoa zatím nehrozí.

Památky bez front

“Palác Knóssos patří mezi nejvyhledávanější památky na Krétě. Řada klientů si ale jeho návštěvu rozmyslí, protože nechce čekat dlouhé fronty na přímém slunci. Jestli byl ale někdy ideální čas na návštěvu, tak letos, protože po celém areálu se můžete pohybovat naprosto bez front. A podobné je to i na ostatních památkách,“ říká Petr Kostka, mluvčí Exim Tours.

V památkách s uzavřenou střechou vás však mohou čekat výraznější omezení. K nejnavštěvovanějším tu patří archeologické muzeum v nedalekém hlavní městě Kréty Heráklionu, kde můžete obdivovat originály památek z Knóssu objevené britským archeologem Arthurem Evansem. Nejstarší exponáty pocházejí z doby kolem 7000 před Kristem, postupně procházíme dějinami člověka reprezentovanými nejrůznějšími rituálními předměty, šperky, ale i obyčejnými nádobami. Náhle se objevuje zdobnost, vrcholné objekty svou kvalitou přesahují schopnosti současných řemeslníků a umělců.

Obdivovat je budete moci, ale opět za jasných podmínek. Tou hlavní je rouška či jiné zakrytí nosu a úst. Další je omezený počet návštěvníků v jednotlivých sálech muzea. Ten je limitován na osm. Navíc na zemi jsou značky v rozestupech 1,5 metru. Nad dodržováním regulí navíc bdí docela dost zaměstnanců muzea a alespoň první dny jsou nesmlouvaví.

Siemens Vectron v barvách RegioJetu.
První jízda Regiojetu k Jadranu: pivo, dortíky i zpozdění. Ale vše bez problémů

Ale je znovu třeba zopakovat, že tato omezení, byť možná pro někoho otravná, jsou zcela namístě. Jsou daní za opětovnou možnost cestovat téměř svobodně po Evropské unii a užít si dovolenou u moře.

„Kréta láká turisty nejen na krásné pláže a relax u moře, ale také na celou řadu antických památek a historických měst s neopakovatelnou atmosférou. Letos je opravdu ideální doba na to poznat tento ostrov ze všech stran, protože ať přijedete kamkoliv nečekají vás davy turistů ze všech koutů světa, ale mnohdy máte naopak místo téměř sami pro sebe,“uzavírá Jan Bezděk, mluvčí Fischer Group.