Slavnostní zahájení proběhlo 5. července 2020 ve 14 hodin v prostorách synagogy v Čáslavi. Akce se zúčastnil starosta města Čáslavi Vlastislav Málek, zastupitel Daniel Mikš a také starosta města Heřmanův Městec Josef Kozel.

„Vážíme si toho, že jste dnes tady, že vám historie židovské komunity na Kutnohorsku není lhostejná. Hlavním cílem Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové je totiž připomínat židovské osobnosti Kutnohorska a věnovat se připomínce obětí a nápravě křivd holocaustu,” uvedl Martin Liebl. Od pátku 3. července, kdy se dveře synagogy otevřely letos poprvé, ji navštívila již téměř stovka návštěvníků. Nadační fond po zkušenostech z loňského léta, kdy byl zájem lidí velký, posílil tým průvodců. Ten tvoří především studenti středních škol z celé České republiky, kteří mají vazbu na kutnohorský region či je motivuje zájem o dějiny.

Larpové představení hry Jude Raus! Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové.
Larpovou hrou a koncertem zahájili Rok židovské kultury na Kutnohorsku

Výstava Dějiny Židů v Čáslavi popisuje na dvanácti panelech historii a osudy místní židovské komunity a také příběh samotné synagogy, jedinečné stavby maurské secese, od Wilhelma Stiassnyho, architekta evropského významu. Kromě samotného architekta představuje výstava významné osobnosti, které z místní židovské komunity pocházely, anebo k ní měly úzkou vazbu. Návštěvníci však nemusí setrvat pouze v Čáslavi. Po komentované prohlídce synagogy a prohlédnutí výstavy se mohou zúčastnit ještě komentovaných procházek po Kutné Hoře po stopách kutnohorských Židů. Termíny prohlídek zveřejňuje Nadační fond dr. Dagmar Lieblové na svých facebookových stránkách či na stránkách synagogy v Čáslavi. Na prohlídku je nutné se předem registrovat.

Na své si přijdou letos i děti

„Loňský zájem o prohlídky synagogy v Čáslavi nás nadchl, proto jsme letos program rozšířili na 20 dní. V synagoze si na své od letoška přijdou i děti. Náš tým připravil kreativní koutek, který je umístěn na ženské galerii. Děti se mohou pustit do omalovánek a malování kamínků, pro ty starší pak máme připravené online kvízy s otázkami, na něž mohou vyhledávat odpovědi na vystavených panelech,” říká Marek Lauermann, ředitel Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové. Otevření synagogy v Čáslavi a celý program, který Nadační fond nabízí, jsou pokračováním již několikaletého úsilí o dokončení rekonstrukce synagogy.

Ze Sedlecké pouti 5. 7. 2020
OBRAZEM: Sedlecká pouť se probudila do dalšího dne

“Chtěli bychom zde vybudovat kulturní centrum připomínky historie židovské komunity na Kutnohorsku. Naše akce tak navazují na práci dr. Dagmar Lieblové, která podobným aktivitám věnovala celý svůj život,” dodává Lauermann. Důležitost připomínat historii a nesmyslnost tragických událostí druhé světové války zdůraznil ve svém projevu i starosta města Čáslavi Vlastislav Málek. “Nesmíme zapomínat na naše dějiny, obzvláště v dnešní době, kdy jsme často svědky bagatelizování a zlehčování toho, co se nejen v našem regionu v minulosti odehrálo,” řekl během slavnostního zahájení.

Synagoga v Čáslavi bude mimo jiné zpřístupněna také 9. srpna při příležitosti Dne židovských památek a 12. a 13. září během Dnů evropského kulturního dědictví.

Brněnská punková zpěvačka Nikola Muchová.
Bar 22 v centru Kutné Hory ožije v létě hudební produkcí

Klára Horáčková