První ze sedmi knih J. K. Rowlingové o mladém čaroději, jeho spolužácích, učitelích a boji se zlověstným Voldemortem vyšla už v roce 1997. Právě od premiéry prvního filmu ale dostali hlavní hrdinové tváře, pod kterými si je bude pamatovat nejvíce milovníků čarovného příběhu. David Radcliffe jako Harry, Emma Watsonová jako Hermiona, Alan Rickman jako profesor Snape, Maggie Smithová jako profesorka McGonagallová či Richard Harris jako ředitel Albus Brumbál.

Když jsem si nadcházejícího výročí všiml, zavzpomínal jsem na svoje výlety do Anglie a našel několik fotografických vzpomínek na místa, která si v sérii zahrála. Ačkoliv jsem je při svých výletech přímo nevyhledával, často jsem o souvislosti s filmy slyšel, už když jsem je navštívil.

Platilo to třeba a Lacock Abbey v hrabství Wilsthire na jihozápadě Anglie. Někdejší augustiniánské opatství se po zrušení klášterů za Jindřicha VIII. stalo panským sídlem a do historie se nejzřetelněji zapsal asi tím, že zde v roce 1835 vynálezce (a majitel panství) William Fox Talbot, pořídil první dochovanou fotografii z negativu. Více návštěvníků ale dnes nejspíše ví, že například křížová chodba či kapitulní síň Lacock Abbey si zahrály právě v prvních dvou filmech z potterovské série.

Karlštejn je v těchto dnech podivně prázdný
OBRAZEM: Kam se poděli turisté? Karlštejn a podhradí jsou podivně prázdné

Ve filmech se objevují i záběry natočené na několika místech v Oxfordu, zejména v koleji a katedrále Christ Church, v Bodleianově knihovně a v New College. Sám jsem se při jedné návštěvě zastavil v koleji a katedrále Christ Church. Kolej vznikla za Jindřicha VIII. na místě staršího převorství, z jehož kostela se poté stala katedrála nově založené oxfordské diecéze. Jedna z nejmenších anglických katedrál je jako jediná v zemi také kaplí své univerzitní koleje. V potterovské sérii si zahrála jídelní síň či křížová chodba.

Ve stopách filmařů se může návštěvník vydat i v Londýně. Skoro povinná je návštěva nádraží King Cross, kde mezi devátým a desátým nástupištěm je označené slavné nástupiště 9 ¾ odkud jezdí expresy do Bradavic. Nechybí ani vozík na zavazadla vězící ve zdi.

Filmaři využili i některé z nejikoničtejších míst. Kavárnu, kde Harryho a Hermionu v předposledním filmu napadnou Smrtijedi umístili na slavné náměstí Piccadilly Circus. V Řádu Fénixe se Harry proletí kolem slavného Tower Bridge. A jen kousek na západ od něj je moderní pěší lávka přes Temži Millenum Bridge s výhledem na kupoli katedrály svatého Pavla, kterou v Princi dvojí krve zničí Smrtijedi. A nedaleká známá viktoriánská tržnice Leadenhall Market v londýnské City filmařům posloužila při natáčení kouzelnické Příčné ulice.