Jeho vnuk  již narozený v USA Raymond Kroc (1902 – 1984), se stal jedním z největších podnikatelů v pohostinství. Bez  pověstného hamburgeru od firmy Mc Donald´s, by Američané nejspíše „pomřeli hlady“. Však se do těch hamburgerů od našeho krajana Ray Kroce zakousne denně kolem 70 milionů zákazníků ve 130 zemích světa. Jen těch restaurací MC Donald´s bylo v roce 2013 přes 35 tisíc a těch porcí bylo prodáno přes 2.3 mld. Alespoň tak uvádí Wikipedie.  

Nezisková organizace Spolu proti samotě pořádala první piknik v Zámecké zahradě.
Spolek proti samotě chce vytvořit rekord v počtu pikniků. Přidejte se

Američané si tento podnikatelský úspěch až příliš přisvojují, hamburger se stal součástí amerického stylu života, ale zcela tomu tak není …. ! Nebojme se říci, že tím správným mužem, který Ameriku přivedl k tomuto životnímu stylu, byl již vzpomenutý Čechoameričan Raymond Albert Kroc. Vyzkoušel v životě mnoho zaměstnání, až jednou si všiml stánku s rychlým občerstvením. Prodávali tam párek v rohlíku. Tam se zrodil  jeho velký den. U stánku se seznámil se zakladateli firmy MC Donald´s, bratry Richardem a Mouricem. Potom již pohádka, o zázračném podnikateli českého původu, má rychlý spád.

Z vyprávění svého otce si vzpomenul Raymond A. Kroc na milované české karbanátky. Ty patřily k tradiční české kuchyni jeho předků ze Stupna. Však karbanátek byl vždy důležitou součástí naší české kuchyně. Místo dosavadních párků, se tak do teplé housky dostaly české karbanátky. V roce 1955 má již Kroc pronajatou první provozovnu od firmy bratří MC Donald´s, a v roce 1961 pak celou tuto firmu odkoupil za 3 miliony dolarů. 

Placky plněné brambory a sýrem.
Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

A tak české karbanátky vyrazily ze Stupna do světa k zákazníkům.  Na té cestě do světa dostaly již nové jméno, tedy hamburger. Raymond A. Kroc měl úspěch, svými restauracemi rychlého občerstvení dobyl brzy celý svět. Když R. Kroc v roce 1984 zemřel  zanechal za sebou prosperující firmu, která změnila,  jak svět, tak i Ameriku. Změnila styl rychlého občerstvení. Hamburger si dnes koupíte všude, na Aljašce, v Číně,  tak i na daleké Sibiři. Od roku 1992 i v České republice. A ten samotný název ? Ten je nejspíše podle místa odkud vyplouvaly miliony podobných chuďasů, jako byli ti naši Krocovi.   

Kdo z těch stamilionů  Američanů stravující se v restauracích Mc Donald´s, jen trochu tuší, že za tímto  hamburgerem, tedy karbanátkem v housce,  je úspěch potomka českého hostinského ze Stupna… ? Až pojedete letos na výlet, vyberte si  kouzelnou krajinu kolem Zbiroha, Radnice, zastavte se cestou ve Stupně. Je tam pamětní deska (na bývalém hostinci)  připomínající životní cestu Raymonda Alberta Kroce. On ten celý kraj kolem Berounky, je přímo posvátným místem romantiky i památek… Však ten kraj krásně popsal spisovatel Ota Pavel…

Autor: Přemysl Votava (chalupář od Berounky)