V těchto dnech je tomu totiž 78 let, kdy byla více než stovka židovských obyvatel Kutné Hory násilně vyrvána z tohoto města a deportována do Terezína a do dalších koncentračních táborů. Ve dvou transportech AAb a AAd zmizela během pár dnů téměř celá židovská komunita nejen  z Kutné Hory, ale i z jejího okolí. Většina z nich byla zavražděna během holocaustu. 

V sobotu 13. června brzy odpoledne se na realizaci larpového představení Jude raus! sešlo deset “herců” a autorka larpu Vendula Borůvková, kteří ve sklepních prostorách bývalého sedleckého pivovaru sehráli dramatické představení doslova sami pro sebe. Rolové hry (larpy) nevyžadují herecké zkušenosti, pouze chuť "hrát si" a vést svou postavu připraveným příběhem spolu s ostatními.

Larpy nemají publikum, hra vzniká díky interakci účastníků a pouze pro ně. Přesný průběh ani závěr totiž nejsou přesně definovány a záleží pouze na momentální hráčské sestavě a autentických neopakovatelných rozhodnutích jednotlivých hráčů. Jak je patrné z přiložených fotografií, akce zanechala ve všech účastnících silný emotivní zážitek.

Dagmar Lieblová.
Zemřela šéfka Terezínské iniciativy Lieblová, která přežila holokaust

Larp Jude raus se záměrně odehrál téměř na den přesně smutného výročí, kdy byla 12. června 1942 většina kutnohorských Židů transportem AAk deportována do koncentračního tabora v Trawnikách, odkud se už nikdy nevrátili.

V neděli 14. června podvečer se v refektáři GASKu v Kutné Hoře uskutečnil koncert k připomínce obětí holocaustu z Kutné Hory. V podání skvělého smyčcového kvarteta Fama Q zazněla díla terezínských autorů Gideona Kleina a Hanse Krásy, ale také Josefa Suka i současného autora Daniela Chudovského.

Koncert se uskutečnil pod záštitou Josefa Viktory, starosty Kutné Hory, a za účasti J. E. Christopha Isranga, Velvyslance Spolkové republiky Německo v Praze, místních zastupitelů a řady dalších vzácných hostů. 

Obě akce se setkaly s velkým ohlasem

Realizací Roku židovské kultury na Kutnohorsku navazuje Nadační fond dr. Dagmar Lieblové nejen na celoživotní úsilí Dagmar Lieblové, ale i všech dalších z nemnoha přeživších, kteří brali jako své poslání právě připomínku svých blízkých, zavražděných během holocaustu - rodičů, prarodičů, sourozenců, kamarádů, přátel. 

O tom, že jejich úsilí mělo smysl, svědčí mimo jiné i to, s jakým ohlasem se obě akce k uctění jejich památky setkaly. Navzdory doznívajícím omezením v důsledku koronavirové pandemie na koncert dorazilo více než 40 návštěvníků.

S velkým ohlasem se setkal i on-line přenos, který prozatím shlédlo více než 400 diváků. Všichni tito lidé věnovali svůj čas připomínce kutnohorských Židů.

Noc kostelů v Uhlířských Janovicích se nesla ve znamení hudby
Noc kostelů v Uhlířských Janovicích se nesla ve znamení hudby

Jak to ve své řeči k účastníkům koncertu k uctění obětí holocaustu vyjádřil Martin Liebl, předseda správní rady Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové: „Ukázali jste, že vám památka kutnohorských Židů není lhostejná. Je to pro nás velkým povzbuzením v úsilí o připomínku kutnohorské židovské komunity.“  

Dalšími akcemi v rámci Roku židovské kultury na Kutnohorsku jsou komentované prohlídky v synagoze v Čáslavi či po stopách židovské komunity v Kutné Hoře (probíhající od července do září). Na podzim pak proběhne instalace prvních sedmi stolpersteinů v Čáslavi (2. září – na památku rodiny Eisnerových) a uskuteční se další představení hry Jude raus!.

Celý plán akcí Roku židovské kultury na Kutnohorsku můžete sledovat na webových stránkách ZDE a na FB a instagramovém profilu Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové

@nfdagmarlieblove
@synagogavcaslavi
#caslavska_synagoga

Projekt Rok židovské kultury na Kutnohorsku realizuje Nadační fond dr. Dagmar Lieblové za podpory Města Kutná Hora, Středočeského kraje a Nadace Židovské obce Praha. 
 
Marek Lauermann