Popudem k napsání mezinárodního bestselleru Činská studie, který také vyšel ve Svítání, byla nepříjemná zkušenost se zázračným koncem: Představte si něco, co se děje dnes a denně i u nás. Karen přijde k lékaři, který jí sdělí hrozivou diagnózu: rakovina kůže metastazující už do dalších orgánů. Karen má chmurné vyhlídky, jako by je v takové situaci měl kdokoli jiný. Ale víte co? Tahle konkrétní dáma, Karen Campbellová, se uzdravila. Skutečně. Dokonale. A to „jen“ stravou. Je tak žijícím důkazem, že z rakoviny se lze vyléčit pomocí stravy.

Zní to možná zvláštně. Však také její muž, profesor biochemie, který onu zázračnou metodu objevil (aniž by věděl, že ji jednou použije pro osobu jemu na světě nejdražší), napsal: „Při pohledu nazpět se tato událost jeví jako má hlavní motivace pro napsání knihy o mém výzkumu… Chtěl jsem zranitelným lidem poskytnout informace a dodat víru, že i v případech agresivních nemocí mají možnost volby.“

Tak vznikla slavná, byť kontroverzní kniha – Čínská studie. Celé to ovšem začalo mnohem dříve.


Proč trpí Filipínské děti rakovinou jater?

Na počátku své profesní dráhy byl profesor docela obyčejným vědcem. Campbella pověřili výzkumem, proč se mezi dětmi na Filipínách rozšířila „epidemie“ rakoviny jater. Místní děti sice umíraly na podvýživu, ale kupodivu také na špatná játra. Soudilo se, že jde o otravu prudkým jedem aflatoxinem obsaženým v plesnivých burských oříšcích. Předpokládalo se, že nejvíce rakoviny jater bude mezi nejchudšími dětmi trpícími podvýživou.

To, co profesor Campbell zjistil, mu ovšem vzalo dech. Potravinový jed aflatoxin skutečně v dětské stravě obsažen byl, ale děti, které onemocněly rakovinou, byly z bohatých rodin a podvýživou netrpěly – naopak je rodiče živili stravou podobnou americké. Přesto umíraly častěji.

Potkani a jejich „nemožné“ svědectví

Další šok zažil, když se mu dostala do ruky jedna indická studie provedená na potkanech. Tvrdila, že aflatoxin skutečně vyvolává u zvířat rakovinu jater, ale jen tehdy, když jsou krmena potravou s vysokým obsahem živočišných bílkovin.

Nechtěl tomu věřit. Vždyť jako „kovboj“ pocházející z americké mléčné farmy měl v krvi, že živočišné bílkoviny, mléko, maso, vajíčka, jsou jasným základem zdraví.

Obrátil se na svého staršího kolegu, známého profesora Newberna. Ten celou záležitost odmítl: „Museli zaměnit čísla na zvířecích klecích. Potrava s vysokým obsahem bílkovin nemůže podpořit vznik a vývoj rakoviny.“

Zdokonalovací kurzy řízení pro řidiče-seniory zcela zdarma v rámci projektu Jedu s dobou.
Zajímavý projekt Jedu s dobou láká řidiče-seniory na polygon. A navíc zdarma

Tvrdohlavý kovboj si jde za pravdou

Campbell, mladý vědec se slibnou kariérou, tak měl před sebou dilema: Vzít vážně informaci, že některé bílkoviny podporují vznik rakoviny, nebo ji ignorovat?

Rozhodl se pro první možnost. Toto rozhodnutí ovlivnilo celý jeho život, přineslo mu velká překvapení i spoustu problémů, a vysloužil si tak od svých kolegů přezdívku „kacířský profesor“. Jako tvrdohlavý kovboj ovšem šel za svým cílem dopátrat se pravdy o vztahu mezi výživou a rakovinou. Pustil se do výzkumu.


Strava, která vypíná rakovinu?

Vědecký tým profesora Campbella prozkoumal pomocí laboratorních pokusů na potkanech přímý vliv dávky bílkovin na rychlost růstu ložisek rakoviny. V knize Čínská studie o mnoho let později napíše: „Naše zjištění byla šokující. Živočišné bílkoviny pocházející ze stravy měly tak silné účinky, že jsme mohli jednoduše „zapínat“ a „vypínat“ rakovinný růst pouhými změnami konzumovaného množství těchto proteinů.“

Bylo však nutné prozkoumat vztah mezi výživou a výskytem rakoviny u člověka. K tomu bylo potřeba velkého množství lidí se stejným životním stylem a podobným genetickým pozadím. Jasně nejvhodnější oblast pro výzkum představovala Čína.


V Číně nacházejí cestu pro nemocné

Campbellovi a několika dalším slovutným profesorům se podařilo téměř nemožné – získat si důvěru čínské vlády, která je přizvala ke spolupráci. Výzkum začal v roce 1983, zúčastnily se ho desítky vědců z celého světa a trval téměř čtyři desítky let.

Závěry výzkumu vyvolaly vážné otřesy v samotných základech koncepce výživy a zdraví: Opravdu za tím byly některé bílkoviny! Rakovina, jak Campbell vysvětluje i v Čínské studii, je primárně záležitostí životního stylu. Genetika hraje u rakoviny jen roli předpokladu, tím zásadním klíčem k uzdravení je výživa. Dnes bychom řekli výživa téměř „veganská“, tj. s maximálně desetiprocentním podílem živočišných bílkovin. I geny, které rakovinu (třeba prsu) způsobují, lze skutečně „zapínat“ a „vypínat“ – tím, co jíme.

I letos bude TERIBEAR pomáhat opuštěným dětem. Zdroj: blue gekko
Lidé přes první víkend nasbírali u 1,9 milionu korun

To je pěkné, ale…

Pokud má Campbell pravdu a jeho jednoduché návody skutečně vedou k vyléčení drtivé většiny civilizačních chorob, rakoviny a srdečně cévních nemocí na místech prvních, několik odvětví průmyslu a zdravotnictví by přišlo o miliardové zisky nebo by rovnou zkrachovalo. Ale miliony lidí by se uzdravily. Je to v současném světě vůbec realizovatelné? To je ovšem otázka na jiný článek…

Více se dočtete o knize Čínská studie ZDE.

Erika Hájková, Nora Chvojková