Zimní kola soutěže Živá zahrada probíhají tradičně během Vánočních svátků a jsou (na rozdíl od jarních kol) zaměřená výhradně na ptáky. Lidé na svých zahradách v předepsaných dnech zapisují výskyt jednotlivých druhů ptáků. A samozřejmě mají možnost je lákat na krmítka. Na konci pozorovacího období pak svá pozorování sepíšou a zašlou Českému svazu ochránců přírody. Ten za pozorování přidělí zahradám body. A vysoká bodová hodnocení v průběhu let umožní těm nejlepším zahradám získat titul. Letošní zimní kolo začíná 23. a končí 26. prosince.

Cílem Živé zahrady však není získávat body do soutěže. Cílem je, aby se lidé snažili přilákat ke svým domovům divoká zvířata; aby jim vytvořili prostředí, kde najdou potravu, bezpečný úkryt i místo pro rozmnožování.

Za uplynulá léta se podařilo získat spoustu zajímavých údajů. Podle nich lze docela přesně předpovědět, jaké druhy letošní zimu uvidí pozorovatelé na zahradě nejčastěji. Tím vůbec nejčastějším bude sýkora koňadra, kterou pozorovatelé objeví na 90% zahrad. Na paty, resp. ocasní pírka jí šlape kos černý, který vloni byl na 88% zahrad. Data Živé zahrady také například prozrazují postupný návrat vrabců stejně jako zrychlující se úbytek dříve běžného zvonka zeleného.

Přihlášku zahrady do soutěže Živá zahrada lze vyplnit kdykoliv během roku ZDE a pozorování pak následně zaznamenat do mapovací karty.

Autor: Petr N. Stýblo, Český svaz ochránců přírody

Ilustrační foto - vánoční strom.
HLASOVÁNÍ: Rozhodněte, jaká obec na Kladensku má nejkrásnější vánoční strom!
Příprava slavnostní tabule.
Studenti stochovské střední školy připravili vánoční tabuli a obdarovali seniory