Na hranici krachu. Taková je v posledních měsících situace v nejedné jihomoravské hospodě. Kvůli narůstajícímu počtu nakažených koronavirem a zavádění dalších opatření stojí hospodští mnohdy nad propastí. „Jsme zadlužení. Máme peníze na sociální a zdravotní pojištění, ale dlužíme na nájmu. Město nám ho v dubnu, květnu a červnu snížilo na polovinu, ale na třetí čtvrtletí nemáme peníze,“ přiznala provozní Blues Baru Traubka Dagmar Dostálová.

Od čtvrtka platí na území celé republiky povinnost zavírat restaurace, bary či hospody vždy mezi desátou večer a šestou ráno. Všichni zákazníci by měli dodržovat bezpečné rozestupy, ve vnitřních prostorách musí mít každý své místo k sezení.

Stavba vysokorychlostní trati. Ilustrační foto.
Vysokorychlostní trať sveze lidi z Brna do Prahy za hodinu. Vzniká její studie

Měnit otevírací dobu hospod či nočních podniků v reakci na nařízení je podle provozních bezpředmětné. „Pro nás nemá smysl otevírat dřív, jsme noční podnik. Zákazníci k nám většinou míří teprve kolem jedenácté večer. Ztráty budou obrovské, na jaře jsme využili všechny úspory. Očekáváme propad tržeb zhruba o sedmdesát procent,“ vyčíslil majitel brněnského baru Mýdlo Radek Helia.

Omezení restaurací kvůli koronaviru

* Do 7. října musí mít restaurace, bary a jiná stravovací zařízení zavřeno vždy mezi desátou večer a šestou ráno

* V prostorách restaurací a barů nesmí být víc zákazníků než je míst k sezení

* Pokud zákazníci nesedí u jednoho stolu, musí dodržovat odstup minimálně 1,5 metru

* Ve všech vnitřních prostorách platí povinnost nosit roušku

Zisk podle něj ovlivní také rozhodnutí uzavřít vysoké školy, velkou část zákazníků totiž v Brně tvoří studenti. „Půjde poznat, že se odstěhovali z města a tráví semestr doma,“ postěžoval si Helia.

Podobnou situaci prožívá i majitel břeclavského klubu Piksla Václav Hanzl. „Otevírat od sedmi do desíti je hloupost, nedá se mluvit o profitu. Kdybych ke svému podniku neměl emoční vazbu, dávno bych ho zavřel. Naše sezóna odstartovala v polovině září, kdy se začalo zavírat. Pokud se opatření rozšíří, budeme muset skončit, nepůjde nic dělat,“ poznamenal.

Některé z barů se situaci snaží řešit kreativně. Jídlo a nápoje vydávají po desáté přes výdejní okénko, část z nich se rozhodla přizpůsobit omezením a zcela změnit koncept. „Ode dneška otvíráme už v deset dopoledne, chceme zákazníkům vytvořit zázemí pro studium nebo práci takzvaně z domu,“ přiblížil mluvčí brněnského baru Slast Michael Lapčík.

Poslední šanci na přežití vidí část hospodských v podpoře od státu. Omezování provozu je podle nich existenčním problémem „Pokud stát nepřijde s odpovídající formou podpory, neumíme si představit, že bychom opatření v kombinaci s potížemi z jara mohli přežít,“ uvedl za Bar, který neexistuje Lapčík.

Z hlediska ekonomie by však stát z poskytování peněz poškozeným podnikům neměl žádný zisk. „Nechá je buď přežít, nebo zkrachovat,“ zmínil ekonom Petr Pelc.

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.
Rektorka Nerudová: Koronavirus je příležitost, v budoucnu budeme víc online

Druhá vlna opatření nemusí nutně znamenat konec samotných podniků. Ačkoli může nastat ekonomické poškození majitelů, hospody nemusí zavírat natrvalo. “Je třeba upřesnit, že pokud majitel skončí v insolvenci, je stále možné, že bude hospodu v budoucnu provozovat někdo jiný, třeba pod jiným názvem,“ vysvětlil Pelc.

Zavedená opatření někteří zákazníci oceňují. Lidé podle nich mají v pozdějších hodinách problém třeba s udržováním bezpečných rozestupů. „Virus se pak šíří mnohem rychleji. Po letním rozvolnění se nikdo nemůže divit, že je u nás situace špatná. Další omezení nám prospějí,“ reagoval student Tomáš Pánek.

Terezie Sekáčová
Petra Šebková