Loni na podzim absolvovaly zápas v Anglii, nyní je čeká další obrovský zážitek. České fotbalistky dostaly pozvání na přípravný turnaj v Austrálii. Jejich účast je o to cennější, že ostatní výběry berou tuhle akci jako test na mistrovství světa. Šampionát se uskuteční v létě právě v Austrálii a na Novém Zélandu.

"Moc se těšíme na konfrontaci s velmi kvalitními týmy," prohlásil trenér národního týmu Karel Rada.

Španělsko vyhrálo evropskou kvalifikační skupinu s impozantním skóre 53:0, Jamajce k postupu na MS stačilo porazit Mexiko a Haiti (kromě toho zástupkyně národa z Karibiku prohrály s Američankami 0:5). Austrálie má start zajištěn jako pořadatel.

Utkání skupiny C kvalifikace MS 2023 fotbalistek: ČR - Nizozemsko, 27. listopadu 2021 v Ostravě. Zleva Kateřina Svitková z ČR a Klára Cahynová z ČR.
Ženský fotbal je na vzestupu. A co na to muži? Někteří fandí, další nechápou

Pokud jste české fotbalistky tolik nesledovali - v kvalifikaci skončily třetí za Nizozemskem a Islandem.

"Soupeřky pro turnaj byly vybrány tak, abychom zjistili, jak na tom jsme," řekl kouč domácího výběru Tony Gustavsson. "Čekáme špičkové zápasy," dodal generální sekretář australského svazu James Johnson.

Bez dvou hvězd

České fotbalistky po takřka dvou na dnech na cestě dorazily do Sydney, kde už absolvovaly první trénink. 

Rada mezitím s realizačním týmem řešil, kdo a jak nahradí dvě opory. Turnaje se nezúčastní Barbora Votíková, brankářka Paris Saint-Germain a chybí také Kateřina Svitková, záložnice Chelsea, nejlepší fotbalistka Česka za uplynulý rok.

Kateřina Svitková (vpravo) v reprezentačním dresu.
Pompézní přivítání v Chelsea. Česká fotbalistka si připadala jako filmová hvězda

"Zraněných máme hodně, mimo je osm hráček. Navíc sestry Dubcovy daly pro náročný program přednost přípravě v klubu," poznamenal Rada. 

Dres národního týmu tak poprvé oblékne Kristýna Růžičková ze Slavie. A zajímavostí je, že k týmu se na místě připojila Jitka Chlastáková. Odchovankyně Sparty je v Austrálii od loňska, působí v celku Western Sydney Wanderers.

Program ženské fotbalové reprezentace na turnaji v Austrálii:
16. 2. 9:10 Austrálie – Česko (Industree Group Stadium, Gosford)
19. 2. 4:50 Jamajka – Česko (CommBank Stadium, Sydney)
22. 2. 5:00 Česko – Španělsko (McDonald Jones Stadium, Newcastle)
Poznámka: výkop zápasu je uveden podle středoevropského času