„Neprosadili jsme se v koncovce. Jinak může být tým na svůj výkon hrdý,“ povzbudil trenér Jindřich Trpišovský svěšené hlavy Pražanů.

Karvinou čeká v neděli zápas proti Dukle, která je pro ni neoblíbeným soupeřem.
Nádvorník se opět utká se Skuhravým. Trenérský duel v důležitém ligovém mači

Efektivita. Deset písmen, která rozdělují průměrné celky od elitních a naopak. Pravda, Vršovičtí mohli žehrat na fakt, že většina útočníků zůstala na marodce doma a není k dispozici už delší dobu.

Jenže není právě v tom ten zásadní problém?

Podobnost s rivalem

Klub, který chce útočit na titul a hrát důstojnou roli v evropském poháru, přece nemůže čekat na návrat několika zraněných jak na boží smilování.

Jan Juroška
Krajní bek Slovácka Jan Juroška: Trenér za nás šance nepromění

Lekat se, kdykoli si další z hráčů postěžuje třeba jen na píchnutí v boku. Co kdyby v nadcházejícím střetnutí chyběl i on?

Situace připomíná dřívější sparťanské svízele. Největší rival Slavie dokonce v ročníku 2016/17 mohl ze všech dlouhodobých rekonvalescentů vytvořit i celou jedenáctku.

Také tehdejší trenér Petr Rada uznal: „Ve Spartě pracují doktoři z Nemocnice Na Františku. Nechci hodnotit svou fotbalovou kariéru, ale my jsme zkrátka tolik zranění neměli.“

Správně tehdy vystoupil generální ředitel Letenských Adam Kotalík. Právě na jeho popud v klubu prověřili vše od lékařů až po regenerační zařízení. Tak, aby dalším nehodám včas zamezili.

Při pohledu na soupisku sešívaných by se dalo polemizovat, zdali nenastal čas učinit stejný krok i v Edenu.

Zranění s otazníky

Slavia se netrápí herně, což o to. Zoufale jí však chybí kanonýr. Někdo, na koho by se mohla spolehnout ve vápně, jemuž se třeba na Zenitu, bůhvíproč, vyhýbala jak čert kříži.

Vždyť kolik projektilů Pražané ve vymezeném území vyslali? Pouze Stochův „zapadáček“ z 19. minuty nebo Matouškův pokus po krásné kličce z druhé půle.

Milan Baroš vlevo na snímku s Josefem Hušbauerem. Ilustrační foto ze zápasu Baník Ostrava - Slavia Praha, 30. září 2018.
Kauza Baroš: disciplinárka rozhodla, ikona Baníku si nezahraje pět zápasů

Proto: kdy bude k dispozici nekompromisní kapitán Škoda? Bez špetky ironie lze poznamenat, že soupeře momentálně děsí pouze jeho podobizna na vnější straně stadionu.

Co je dál s nejdražší posilou v klubové historii Peterem Olayinkou? Jak dlouho bude mimo hru spolehlivý Tecl?

Bez mužů, kteří mají střílení branek v popisu práce, se totiž ofenzivní trápení časem může proměnit v noční můru. Bavit se nemusíme pouze o prořídlých útočných řadách, trpí i ty další. Co Jugas, Hromada, Sýkora?

Sešívaní by se měli důkladně zamyslet. Opravdu prožívají jen neuvěřitelně smolné období? Anebo je třeba hledat ohnisko potíží úplně někde jinde a přestat se vymlouvat?

Odpovědět už si musí sami. A poté vyvodit důsledky. Je totiž nezbytné si přiznat, že současná situace není ani trochu normální.

Je třeba vršovický celek „uzdravit“. Co nejdřív.

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
Šilhavý o reprezentační nominaci: Lídr jako Nedvěd chybí, ale vyprofiluje se

Boj o koeficientČesko body Slavie, Plzně a Jablonce v pohárech potřebuje. Bojuje totiž o 15. příčku v národním koeficientu. Jen ta mu pro sezonu 2020/21 zajistí pět pozic na mezinárodní úrovni. V případě neúspěchu jednu ztratí, a to v Lize mistrů.

Klíčem je přeskočit Švýcarsko (15.) a Chorvatsko (16.). Za výhru uděluje UEFA dva body, za remízu jeden. Češi jich momentálně na Švýcary (Bern v Lize mistrů, Curych v Evropské lize) ztrácejí sedm.

Jan Matoušek ze Slavie (vpravo) proti Petrohradu.
Drtivý tlak nestačil. Slavia smolně podlehla Zenitu