Jarní derby navíc přichází nedlouho poté, co policie zatkla baníkovské komando, které přepadlo a oloupilo posádku vozidla s opavskými fanoušky. Tato událost ještě vyostřila již tak napjaté vztahy mezi příznivci obou klubů.

Fotbalista Slavie Praha Tomáš Souček (vpravo) dává gól do sítě Chelsea.
Slavista Souček: Hráči Chelsea ve druhé půli zdržovali a měli z nás strach

Kolik policistů bude v neděli dohlížet na pořádek, není jasné, počítá se ale s nasazením stovek ochránců zákona. Kromě těžkooděnců to budou i strážníci na koních, kynologové a také antikonfliktní tým. Posily dorazí i z dalších krajů, což se děje při podobných utkáních.

„Vzhledem k předchozím utkáním byl nedělní fotbalový zápas vyhodnocen jako rizikový. Počty policistů jsou nastaveny tak, aby bylo možné adekvátně reagovat na případné narušení veřejného pořádku,“ uvedl Richard Palát z ostravské policie.

Na bezpečnost budou ve spolupráci s Policií ČR dohlížet i ostravští strážníci. „Jedná se o rizikový zápas, podle toho také budeme vyčleňovat síly a prostředky, abychom zajistili co nejhladší průběh akce,“ řekl mluvčí Městské policie Ostrava Michael Beneš.

Fotbalisté Zlína nastoupí proti Slavii v bílo-červených retro dresech. Foto:
Ševci vyběhnou na Slavii v retro dresech s béčkem na prsou

ZÁKAZ VSTUPU

Někteří z příznivců Ostravy a Opavy se na stadion nedostanou. Jde o fanoušky, kterým soud uložil zákaz vstupu na fotbalové zápasy. Omezení se týká čtrnácti baníkovců a sedmi Opavanů. Část z nich se bude muset hlásit na policejní stanici podle místa bydliště.

„Osoba, která je rizikovější a může dojít k jejímu selhání, má povinnost se hlásit na místně příslušném obvodním oddělení policie, kde většinou setrvá po dobu před, v průběhu a krátce po jemu zakázaném utkání,“ uvedla Kateřina Kuchtová, vedoucí ostravské pobočky Probační a mediační služby.

Opavské fanoušky přiveze speciální vlak

Fotbalový klub SFC Opava bude v nedělním ostře sledovaném derby na Městském stadionu ve Vítkovicích podporovat 858 fanoušků. Mohlo jich být i více, ale po výtržnostech při posledním domácím zápase Opavy s Olomoucí klub navýšení kvóty vstupenek odmítl. „Pokud bychom dostali lístků více, určitě by o ně byl zájem,“ uvedl Tomáš Hrubý, šéf opavských fanoušků.

Bazaly na archivním snímku Zdeňka Bernadta.
Bazaly mají 60 let: zbyly jen vzpomínky. Tvrdost pevnosti Baníku okusil i Bayern

Ti si dali sraz v neděli na opavském východním nádraží. „Máme připravenou choreo prezentaci, určitě se je na co těšit,“ doplnil Hrubý s tím, že opavští fanoušci opět pojedou oblečení ve žlutých barvách.

Zájem o hromadný výjezd do Ostravy potěšil i technického ředitele SFC Opava Jaroslava Rovňana. „Moc na podporu našich fanoušků spoléháme. Jen apelujeme, aby vše proběhlo ve sportovním duchu a bez excesů, které na ligové stadiony nepatří,“ zdůraznil Rovňan. České dráhy (ČD) pro opavské fanoušky vypraví zvláštní vlak, který bude doprovázen větším počtem průvodčích a revizorů.

„Vlak by měl mít až jedenáct vozů, jeho délka tak bude činit téměř 300 metrů a hmotnost soupravy je okolo 500 tun. Kapacita vlaku bude mít téměř tisíc míst k sezení,“ upřesnil technické parametry odborový specialista ČD Petr Šťáhlavský. Z Opavy vlak vyjede ve 14.30 hodin a zpět do opavské stanice bude mít odjezd v 19.55.

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Bohužel, už jen dva měsíce a bude konec, povzdychne si občas Petr Čech

Policie bude v pohotovosti nejen v místě konání utkání. Tiskový mluvčí Obvodního oddělení Policie ČR v Opavě René Černohorský potvrdil, že strážníci budou monitorovat už odjezd vlaku do Ostravy.