Jelikož se aktuální situace dotýká téměř všech aktérů bojů na zelených trávnících, dostal projekt název Fotbal na jedné lodi. Myšlenku organizátorů podpořily mimo jiné okresní svazy v Berouně, Rakovníku, Mladé Boleslavi či Ústí nad Orlicí.

„Naše vize je taková, že chceme oslovit renomované trenéry, aby vytvořili individuální tréninkový plán, který je možné využít v prostředí domova a je splnitelný pro fotbalisty na výkonnostní úrovně,“ přiblížil předseda kladenského svazu a prvoligový rozhodčí v jedné osobě Petr Blažej.

Příslib mají například od kouče české U19 Jana Suchopárka, trenéra ženské reprezentace Karla Rady, nebo ligových kormidelníků Martina Vozábala (Č. Budějovice) a Adriána Guĺy (Plzeň).

Co se týče náplně, všichni trenéři budou mít volnou ruku. „Je na nich, zda se zaměří na techniku, fyzickou kondici nebo třeba obratnost,“ řekl Blažej a upřesnil, že se chtějí zaměřit rovněž na mládež. Také v této kategorii oslovili odborníky, které vize potěšila.

Martin Jelínek během normálního tréninku v Tempu.
Pavouk i holubička. Fotbalový kouč z Prahy učí caparty na dálku

Vše se zájemci dozví na webových stránkách fotbalnajednelodi.cz (spuštěny budou ve středu 25. března). Informace budou k nalezení také na facebooku.

Kladenský svaz počítá, že jejich nápad bude přínosný pro celý český fotbal a osloví hráče po celé zemi. Díky tomu by mohl pomoci při náboru nových arbitrů, jichž je zejména na okresních úrovni nedostatek. Součástí projektu totiž bude online kurz rozhodčího. Na zmíněných stránkách budou k dispozici veškeré vstupní informace.

Osloveni byli ligoví rozhodčí a delegáti, kteří každý den v krátkosti rozeberou jedno pravidlo. Na závěr budou mít zájemci možnost pomocí online testu získat základní licenci rozhodčího a bude pouze na nich, zda si to budou chtít vyzkoušet i v praxi. „Když ne, tak minimálně získají výborné znalosti a rozšíří si pravidlové obzory,“ doplnil Blažej s přáním, aby měl projekt opravdu celorepublikový dosah.

Antonín Barák mladší a Karel Poborský při charitativní exhibici příbramských odchovanců v roce 2018.
Barákova exhibice byla zrušena