Že nevíte, co jsou boty „five fingers"? Jde o obutí, které vypadá jako prstové rukavice, akorát si je nasadíte na nohy. A s nimi Černý uběhl více jak dvacet jedna kilometrů a ještě v takovém čase!

Boty, ve kterých Jakub Černý zaběhl půlmaratón.„Nikoho jsem v podobném obutí neviděl a všichni, které jsem potkal, také říkali, že nikoho jiného neviděli. V těch botách i trénuji, takže to není těžké, ale delší trať si v nich nedovedu představit. Maraton zřejmě absolvuji v teniskách. Tyhle boty jsou na výběhy a ne na závody," usmíval se běžec Jakub Černý a přiznal: „Nohy docela trpěly. V poslední třetině mě chodidla pálila, ale pořád mě to udržovalo při životě."

Závod se běžel na tři sedmikilometrové okruhy a Černý si ho až na pár výjimek užíval: „Míchali se tam lidé, které jsem předbíhal o kolo a pak také závodníci, kteří běželi pouze sedmikilometrový závod. Jinak jsem žádnou větší krizi neměl. Celý závod jsem běžel v pohodě. Běžel jsem stejným tempem, které se mi podařilo od začátku nasadit. Co se týká kol, tak tam byl rozdíl jen několika vteřin."

„Celou dobu jsem běžel sám a jenom jsem předbíhal lidi," líčil průběh závodu Černý, „Nikdo mě za celý závod nepředhonil, což je super i na psychiku."

Maraton bych chtěl za tři a půl hodiny

Jakub Černý začal s běháním prakticky loni v zimě. Za tu dobu udělal neuvěřitelný posun. „Předtím jsem běžel jen dva závody, ale rozhodně byl tento lepší. Měl jsem více natrénováno, takže se běželo lépe," přiznal kutnohorský závodník, který také prozradil, jak moc trénuje: „Od začátku února, kdy jsem změnil práci, jsem začal trénovat skoro každý den. Posledních čtrnáct dní před závodem jsem musel trénink ze zdravotních důvodů omezit, takže jsem běhal jen jednou nebo dvakrát týdně. Před únorem jsem neběhal skoro vůbec. Maximálně jednou za čtrnáct dní."

Za necelých čtrnáct dní se Černý chystá na pražský maraton. „Na maratonu mám cíl tři hodiny a třicet minut. Pokud to bude lepší, zlobit se nebudu. Mám startovní číslo dva tisíce a nějaké drobné, což by mělo odpovídat času, na který mířím. Neměl bych se prodírat davy," prozradil své cíle kaňkovský fotbalista, který si loni stěžoval na délku startu: „Myslím si, že se ke startu dostanu tak za dvě minuty od zahájení závodu. Loni to bylo asi šest."

Na Dačického 12 by chtěl lepší čas

V srpnu by Jakub Černý mohl atakovat první desítku domácího závodu Dačického 12. „Tyhle závody se nedají srovnávat. Když už se do první desítky nedostane ani další Kutnohorák Jirka Zajíc, tak já asi také těžko," řekl skromně kutnohorský běžec a dodal: „Musel bych změnit tréninkový styl. Nyní trénuji na delší tratě a musel bych se zaměřit na rychlost. Rád bych si vylepšil loňský čas."