Když před týdnem přišly teplé dny a sníh se ztrácel před očima, pochybnosti o zahájení jarní fotbalové části se začaly rozplývat. Jenže uplynulý víkend zase vše obrátil. Dvaceticentimetrové vrstvy sněhu (někde i více) a stále mrznoucí dny nakonec komplikují úvodní jarní kolo odehrát.

„My v tom nevidíme žádný problém,“ vytasil se se slovy vedoucí sekretář ČMFS pro Čechy Josef Nikodém a pokračoval. „Rozhodli jsme se víkendové kolo celoplošně neodložit, jen v případě, že by ve čtvrtek nebo v pátek přišly další přívaly sněhu. Všechny zápasy České fotbalové ligy se budou hrát na umělkách a stejně tak tomu bude i ve většině zápasů divize, například Velim bude hrát na umělce v Kolíně. Některé oddíly k faktu, že se bude hrát, přistupují odpovědně a celý týden své hrací plochy uklízejí. Je ovšem také pravdou, že jsou mužstva, kde na úklid kašlou. V takovém případě rozhodne o způsobilosti utkání přítomný rozhodčí,“ řekl Josef Nikodém.

To na Středočeském krajském fotbalové svazu přemýšlejí trochu jinak, především odpovědněji k majetku jednotlivých klubů. „Víme jak to v jednolivých obcích vypadá a nemáme zájem, aby se jejich stadiony po 90 minutách zničily. Navíc je třeba se také dívat na zdraví hráčů. Současné hrací plochy například na Berounsku, Příbramsku, Benešovsku, ale i dalších okresech jsou nepoužitelné. Pravda, může ve zbývajících dnech přijít oteplení, ale z hřišť by se stala oraniště pro další kola nepoužitelná. Proto jsme se rozhodli celoplošně kompletní kolo krajského přeboru i I. A třídy, ale i krajského přeboru dorostu odložit,“ řekl pro náš Deník sportovní ředitel Středočeského KFS ČMFS Zdeněk Krajl.

Znamená to, že se nebude hrát ani jedno utkání, byť by byla třeba k dispozici umělá tráva. „Přesně tak. Při celoplošném odložení kola se nesmí sehrát žádné utkání. Pokud by bylo odehráno jen jedno, pak by podle soutěžního řádu zbývající zápasy musely být odehrány do dvou týdnů. A to nechceme. Odložené kolo se kompletně sehraje některou květnovou středu, přesný termín ještě určíme,“ dodal Zdeněk Krajl.