Ne všude se tak stane. Zatímco v posledních letech málokdy při volební valné hromadě došlo k tomu, že by na sebe narazili dva vyrovnaní kandidáti, nyní tomu tak minimálně v některých okresech bude. Do všeho navíc zasahuje koronavirus spojený nejen s odkladem fotbalových soutěží, ale také zmíněných valných hromad. "Dopady této doby se projevují ve všech sférách našich životů, fotbal nevyjímaje. Čeká nás všechny nelehká úloha, nejen v nejbližších týdnech či měsících, ale v nejbližších letech. Vždy jsme museli zvládat problémy či překážky, nyní to ale bude extrémně náročné," říká Miroslav Liba, podle něhož je nutné vyvinout maximální úsilí, semknout se a táhnout za jeden provaz. "Kroky vedoucí k jednotě ale nebudou vůbec snadné," uvědomuje si správně.

Prezident Spartaku Příbram Vladimír Králíček.
Liba? Symbol nejhoršího, říká Králíček. (F)evoluci považuje za řešení, ale...

Současné vedení fotbalu zejména na celostátní úrovni by rádi nahradili noví lidé. Sdružili se pod značku Fevoluce a do jejich čela se postavily persony nejen českého, ale evropského fotbalu (Šmicer, Koller, Baroš), ale i elitní herci (Trojan) či legendy fotbalu (Panenka). A také bývalý generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, který je současnému vedení fotbalu nejvíc trnem v oku. Jak to bývá, z lásky se rodívá často nenávist. "Náš středočeský svaz bývalý generální sekretář svazu pan Řepka veřejně chválil, jak děláme fotbal dobře. Teď najednou svoji rétoriku změnil," mrzí Miroslava Libu, podle něhož jedná Fevoluce populisticky. "Díky tomu dochází k rozdělování, k nálepkování, vykopávají se hluboké příkopy. Ve svatém boji o tzv. očistu fotbalu, za kterou se však skrývají pouze osobní ambice některých jedinců, se používají praktiky, které byly v minulosti kritizovány. Volaly po nových tvářích, ale žádné nejsou. Říkají, že jim jde o fotbal, a proto se vyhrožuje, lidé jsou nepřijatelně dehonestováni, kdo nejde s námi, ten jde proti nám, diskuse se nepřipouští. Přitom ten kritizovaný fotbal v poslední době dosahuje jak na klubové, tak i reprezentační úrovni významných úspěchů," naráží Liba zejména na postup reprezentace do elitní skupiny Ligy národů a postup Slavie do osmifinále Evropské ligy.

Skrytě varuje kluby před tím, aby nezvolily do čela okresů lidi, kteří tvrdí, že vědí jak fotbal a vše kolem něj dělat pořádně. "Tvrdili to zasvěceně, ale přišla nabídka z profesionální sféry, tak po ní s radostí skočili. Fungování v amatérském fotbale je však práce, která na regionální a místní úrovni není ani náhodou vyvážena finanční odměnou," upozorňuje Miroslav Liba.

Bývalý rozhodčí je v čele svazu už od roku 2013 a spravuje největší fotbalový subjekt v rámci FAČR - šestinu asociace. "Nejenom v kraji, ale i na okresní úrovni školíme trenéry, rozhodčí, pracujeme úspěšně s mládeží, podporujeme finančně a materiálně kluby. Vážím si práce funkcionářů okresních fotbalových svazů, kteří ve svém volném čase a bez nároku na odměnu pracovali v posledním období pro fotbal na té nejnižší úrovni. A domnívám se, že by naší společnou snahou mělo být dál posouvat český fotbal dopředu, že bychom neměli český fotbal dehonestovat a zašlapávat do země, že bychom neměli rozdělovat, ale spojovat," dodal Miroslav Liba.

Vladimír Šmicer
Fotbal umírá, varuje Šmicer. Vytáhl do boje a chce vyhnat parazity

SK Hřebeč - Baník Libušín 2:3pk, KP, 23. 9. 2018, Adam Kindl
Kindl odstupuje, do nového okresní svazu fotbalistů kandidovat nebude. Proč?