Konec spekulací. TJ Sokol Družba Suchdol se pro nový soutěžní ročník nepřihlásila do fotbalové divize, přestože má šanci se v ní zachránit. Vedení klubu z Kutnohorska se tak rozhodlo v návaznosti na odchod mecenáše týmu.

„Divizi jsme nepřihlásili. Důvodem je, že nepokračuje sponzor hráčů A-týmu," potvrdil Deníku předseda klubu Zdeněk Šibrava. O tom, do jaké soutěže po historické účasti v divizi aktuálně jedenáctý celek skupiny C od podzimu zasáhne, prý rozhodne v pátek výkonný výbor TJ. Oficiální prohlášení k celé záležitosti pak hodlá poskytnout až po posledním zápase sezony, kterým bude 18. června domácí duel s Ústím nad Orlicí. „Do té doby se nechceme vyjadřovat a přilévat olej do ohně. Je okolo toho spousta nejasností a mylných domněnek," dodal Šibrava.

I z jeho slov je patrné, že rozchod s mužem, který stál za strmým vzestupem suchdolského fotbalu v posledních letech, neproběhl zrovna idylicky. Sám Vladimír Střihavka, jehož firmy sponzorsky pokrývaly značnou část rozpočtu, označuje pro Deník za příčinu svého rozhodnutí ukončit třináct let trvající spolupráci jiné směřování nového výboru zvoleného loni na podzim.

„Po čtyřměsíční zkušenosti jsem dospěl k názoru, že spolupráce s novým výborem je poměrně komplikovaná a rozhodl jsem se po iks letech skončit. Nový výbor směřuje klub hlavně do mládeže a vesnického fotbalu. Ten velký je pro obec spíše přítěží, než aby ho vítali," objasnil bývalý hráč, z něhož se stal hlavní manažer, prý ne zrovna snadné rozhodnutí. Okolo suchdolského týmu totiž, jak připomíná, strávil kus života. A především: v letech 2012 až 2015 s ním postoupil čtyřikrát po sobě – z okresního přeboru až do divize. „Asi jsme ty ambice trochu přehnali. Se starým výborem to ale fungovalo. Na věc měli stejný názor. Bohužel z něj nezbyl žádný člen."

Bez fotbalové funkce ovšem Vladimír Střihavka nezůstane dlouho. Z nabídek na spolupráci vybral koncem minulého týdne tu z Čáslavi, kde by měl mít od nové sezony coby sportovní manažer na starost kompletní dospělý fotbal, tedy A i B-tým. Ten první chce po stabilizaci hráčského kádru po sestupu z ČFL do stejné soutěže v horizontu dvou až tří let zase vrátit.

Vítanou zprávou je vyklizení suchdolských pozic v divizi pro některé týmy v krajských soutěžích za předpokladu, že se Suchdolští udrží na nesestupové příčce i po posledním kole. Jistý postup z přeboru by tím získal i třetí tým konečného pořadí krajského přeboru. Pokud by ten neprojevil zájem, byly by s nabídkou osloveny další, nejhůře však do pátého místa. V návaznosti na případné doplnění přeboru a také na to, jakou soutěž přihlásí Suchdol (manévrovací prostor má podle sekretáře krajského svazu Tasche zhruba do losovacího aktivu divizí 25. 6.), si pak mohou polepšit „mimo tabulky" ještě některé další týmy z nižších krajských soutěží.

Poznámka: Poslední odstavec jsme opravili, Suchdol ještě může za určitých podmínek z divize sestoupit. V takovém případě by k postupu z KP mimo pořadí nedošlo. Třinácté Ústí nad Orlicí sice ztrácí z první sestupové příčky devět bodů, ale má k dobru ještě středeční dohrávku s posledními Semily, zatímco Suchdolu už zbývá pouze vzájemný zápas s Ústím. Za chybnou informaci o už jistém postupu Hostouně se omlouváme.