V den utkání už nebude Fotbalová asociace ČR vzhledem k bezpečnostním rizikům prodávat lístky hostujícím fanouškům a domácí příznivci se k nim dostanou pouze po předložení dokladu totožnosti s fotografií. Angličtí fotbalisté jsou v případě rasistických projevů fanoušků v kvalifikačních zápasech v ČR a v Bulharsku připraveni odejít ze hřiště.

Patrik Schick.
Otazník v českém útoku: Schick měsíc nehrál, Ondrášek září

"Velice pozorně monitorujeme ve spolupráci s českou i anglickou policií potencionální rizika spojená s pořadatelstvím pátečního zápasu. Snažíme se v celé řadě bodů připravit na potencionální potíže, které mohou nastat s příjezdem některých radikálních fanoušků. Fakt, že se tyto osoby nebudou moci v Praze dostat v den utkání k volným lístkům, považujeme z naší strany za důležité a preventivní rozhodnutí," uvedl v tiskové zprávě předseda asociace Martin Malík.

Především v Anglii panují obavy z možných násilností radikálních fanoušků Albionu v Praze. Britská policie dokonce neúspěšně žádala evropskou fotbalovou asociaci UEFA o odložení zápasu v Edenu na jiný den než pátek večer, kdy podle dosavadních zkušeností dělají chuligáni největší problémy. Například vloni při přípravě proti Nizozemsku zadržela v Amsterodamu policie přes 100 anglických fanoušků.

Tomáš Kalas v zápase kvalifikace ME v Anglii
Jak na Anglii? Nebát se útočit a eliminovat gólovou mašinu

V den utkání se už lístky nebudou prodávat na internetu, kde jsou ještě momentálně k dostání na webu www.vstupenkyfotbal.cz. K dispozici jsou prostřední a nejvyšší cenová kategorie za 1900 a 2900 korun.

Utkání s Anglií v Edenu má výkop v pátek ve 20:45. Po pěti z osmi zápasů evropské kvalifikace drží reprezentanti postupové druhé místo ve skupině o bod před třetím Kosovem. V pondělí národní celek nastoupí na Letné v přípravě proti Severnímu Irsku.

Pozor na rasismus

Angličtí fotbalisté jsou v případě rasistických projevů fanoušků v nadcházejících kvalifikačních zápasech v Praze s Českou republikou a příští týden v Bulharsku připraveni odejít ze hřiště. Hráči se na tom domluvili s trenérem Garethem Southgatem.

"Když se to stane jednomu z nás, jako by se to stalo všem," řekl serveru BBC útočník Tammy Abraham z Chelsea po pondělním setkání, na němž hráči s trenérem řešili, jak se zachovat, pokud se stanou terčem rasistických pokřiků a nadávek. "Když se nám to něco nebude líbit, odejdeme všichni ze hřiště," přidal kapitán Harry Kane.

Český útočník Zdeněk Ondrášek v dresu týmu FC Dallas z americké MLS
Americký sen. Ondrášek na srazu vyprávěl: Ibrahimovič je v pohodě

Vedení světového fotbalu kvůli rasismu na stadionech zavedlo tzv. třístupňovou proceduru. Rozhodčí nejprve fanoušky vyzve, aby se přestali chovat nevhodně, poté zápas přeruší a následně může utkání ukončit.

"My jsme tady od toho, abychom hráli. Ať už se stane na tribunách cokoliv, to je záležitostí příslušných úřadů," řekl nováček anglické reprezentace obránce Fikayo Tomori z Chelsea. "Přesně o tom bylo i setkání s trenérem. Abychom věděli, co dělat a jaký je správný postup," dodal.

Robert Tydlačka
Fotbalista okusil drsný svět v Anglii. Dostal přezdívku Czech Rob

"Trenér nám řekl, co se může stát. A měli bychom být na to připravení, protože někdy prostě přijedeme do zemí, kde se něco takového naneštěstí může stát," uvedl Tomori, který si bude moci v pátek v Edenu s Anglií v předstihu zajistit postup na mistrovství Evropy.

O tři dny později Angličané nastoupí v Bulharsku, které bude mít kvůli rasistickému chování fanoušků v zápasech s Českou republikou a Kosovem uzavřenou část stadionu.