Zaplněné sokolečské hřiště. Krásný pohled na davy lidí za zábradlím okolo postranních čar. Na zápas o horní příčky tabulky krajské I. A třídy mezi týmy Sokolče a Polep navštívilo devět stovek diváků (836 platících). Nový projekt Krajského fotbalového svazu s názvem Dnes první liga! začal parádně. Jde o to, aby si diváci i hráči v malých městech a v obcích, kde se hrají nižší fotbalové soutěže, připadali jako na zápase nejvyšší soutěže.

A povedlo se.

Program byl hodně bohatý. Komentoval jej Pavel Čapek, vtipné poznámky létaly jedna za druhou z úst Jakuba Koháka. Diváci mohli shlédnout show sedminásobného mistra světa a mnohonásobného mistra Evropy ve Freestyle Footbagu Jana Webera, který dokáže s míčem neuvěřitelné věci. Přítomni byli také bývalí reprezentanti Horst Siegl a Jiří Jarošík. Každý z nich byl patronem jednoho z týmů. Prostě bylo to hodně příjemné fotbalové odpoledne.

K výborné podívané přispěli i hlavní aktéři, fotbalisté na obou stranách. A nechyběla pořádná zápletka. Domácí Sokoleč vedla po osmnácti minutách tři nula, nakonec ale prohrála 3:4. „Neunesli jsme tlak. Měli jsme výborný vstup do utkání, ale po inkasované laciné brance se soupeř chytil a pak byl produktivnější," řekl hrající trenér Sokolče Radek Hruška.

Jeho protějšek jásal ještě dlouho po zápase. „Náš tým ukázal, že má velkou vnitřní sílu. Ne každý tým by to dokázal otočit. Většina by se položila," radoval se Bohuslav Mokříž. „Nakonec v našem táboře panuje velká spokojenost, i když začátek zápasu byl na mrtvici," přiznal trenér Polep.

Patroni obou mužstev museli na popud Jakuba Koháka uzavřít sázku, co provede poražený. Siegl a Jarošík si vzali pět minut na rozmyšlenou a pak padl ortel. „Poražený pozve celý mančaft na občerstvení. To vymyslel Sigi," uvedl s úsměvem Jarošík. Toho ale smích po utkání trochu přešel, neboť jeho tým prohrál. „Kam tým pozvu, to ještě nevím. Musíme se poradit," řekl Jarošík.

Výstižně zhodnotil hru zúčastněných celků i Jakub Kohák. „Byl to výborný fotbal. Bylo to velmi napínavé, zápas měl rychlé tempo a jsem rád, že jsem tady mohl být."

Pozápasová debata pak ještě dlouho pokračovala v hospodě na hřišti na tiskoofce…

A-třídní utkání v Sokolči oživil projekt krajského svazu Dneska první liga!.Zdroj: Vladimír Malinovský