Markéta Chovancová alias Markéta v troubě je velmi známá foodblogerka, která dává lidem tipy na složité i jednoduché recepty. Na svém instagramovém profilu sdílí také recept na buchtu s názvem Prošívaná deka.

„Někdy mívám chuť na tyhle klasické buchty na plech. Jsou jednoduché, rychlé a chutnají všem,“ říká Markéta v troubě.

Recept na Prošívanou deku 

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka

Na náplň:

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 tvaroh v alobalu,
  • 1 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 1 vanilkový puding (jen prášek, nevařit)
  • 3 lžíce cukru moučka (můžete dát i citronovou kůru jestli máte rádi)

close Buchta Prošívaná deka. info Zdroj: se svolením Markéty Chovancové zoom_in Buchta Prošívaná deka.

Postup:

  1. Nejprve vajíčka oddělte do dvou misek na bílky a žloutky.
  2. Zapněte si troubu na 175 °C.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu a dejte misku bokem.
  4. Do misky se žloutky přidejte cukr, vanilkový cukr a šlehejte do pěny (směs zesvětlá). Poté přišlehávejte rozpuštěné vychladlé máslo (ať není horké) a mléko.
  5. Mouku předem smíchanou s kypřicím práškem, kakaem a skořicí také přidejte. 
  6. Nyní po částech stěrkou vmíchejte i našlehaný sníh z bílků.
  7. Klasický plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem, nebo si jej vymažte máslem a vysypte ho polohrubou mouko. Nyná na plech nalijte těsto a zarovnejte jej. 
  8. Do další misky dejte tvarohy, přidejte vejce, mléko, vsypte vanilkový puding, trošku cukru moučka, popřípadě i citronovou kůru a prošlehejte.
  9. Tuto přichystanou tvarohovou náplň dejte do pevnějšího sáčku a ustřihněte roh (nebo do cukrářského sáčku s kulatou špičkou) a naneste na kakaové těsto, v pruzích do kříže, jako na fotce. Můžete si to i zjednodušit a jen po lžicích dávat na těsto.
  10. Dejte péct do předehřáté trouby na 175 °C (jen horní spodní ohřev, bez horkovzduchu) cca 15-20 minut, do propečena (zkuste špejlí), ale zbytečně buchtu nepřesušte.
  11. Po vytažení z trouby nechte buchtu na plechu vychladnout na mřížce nebo prkénku.

Další z videotipů, jak buchtu Prošívanou deku upéct:

| Video: Youtube

Podívejte se na další skvělé recepty:

Tak dobrou květákovou polévku jste nejspíše ještě nejedli:

Nebaví vás pořád běhat pro pečivo? Tento chutný chléb zvládne každý: