Mnoho bílkovin, málo tuku

Černá čočka rozhodně není v kuchyni žádnou novinkou. Pochází z oblasti kolem Středozemního moře a lidé ji jedí už tisíce let.

„Byla pěstována a konzumována starověkými civilizacemi, včetně Římanů a Řeků. Postupem času se rozšířila do různých částí Asie, Evropy a na Střední východ. Dnes se černá čočka pěstuje v mnoha zemích světa,“ uvádí vegetariánský web Live Eat Learn.

Proč se černé čočce říká beluga? Její malé lesklé kuličky totiž připomínají elitní černý kaviár Beluga. Jenže zatímco v případě kaviáru Beluga můžete za deset gramů zaplatit i dva a půl tisíce korun, čočku beluga pořídíte výrazně levněji.

Černá čočka se vyznačuje malými zrnky, která dosahují asi třetiny velikosti čočky hnědé, zelené nebo červené.

To jí ovšem vůbec neubírá na schopnosti dodávat tělu zdraví prospěšné látky. Obsahuje obrovské množství bílkovin a naopak minimální množství tuku.

Zároveň černá čočka nabízí velké množství vlákniny. „Jen půl šálku vařené černé čočky obsahuje asi 12 gramů bílkovin a devět gramů vlákniny, což je účinná kombinace živin, která vám pomůže udržet si sytost a energii,“ upozorňuje odbornice na výživu a zdravý životní styl Joy Bauerová.


Nahrává se anketa ...

Černá čočka je proto ideální pro lidi, kteří si takzvaně hlídají váhu nebo chtějí zhubnout. Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny vstřebávají pozvolna, takže nedochází k prudkému vzestupu glykémie.

Ocení ji tedy i diabetici, a protože je navíc bezlepková, měla by mít své místo také v jídelníčku celiatiků.

Losos s teplým salátem z červené čočky:

| Video: Youtube

Pomáhá srdci a chrání před rakovinou

Černá čočka obsahuje vitamin B, hořčík a železo. Vedle toho je však také zdrojem polyfenolů, tedy antioxidantů důležitých pro celkové zdraví.

Velmi důležitým a vítaným znakem černé čočky je, že na rozdíl od čočky hnědé nebo zelené po konzumaci nenadýmá.

Jedním z důležitých znaků je i barva černé čočky. „Temně černou barvu čočky belugy způsobuje přítomnost anthokyaninu, tedy antioxidantu, který se nachází i dalších modrých nebo černých plodinách, ať už v ovoci nebo zelenině,“ vysvětluje web Live Eat Learn. Právě anthokyany mohou pomoci snížit riziko rozvoje srdečních chorob.

Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály, vedle prevence kardiovaskulárních onemocnění pomáhají snižovat i riziko onemocnění některými druhy rakoviny, a navíc chrání organismus před předčasným stárnutím.

Jíst čočku se rozhodně vyplatí. Například studie zaměřená na čočkové klíčky prokázala, že každodenní konzumace čočky zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol a snižuje „špatný“ LDL cholesterol.

close Černá čočka obsahuje vitamin B, hořčík a železo. Vedle toho je však také  zdrojem polyfenolů, tedy antioxidantů důležitých pro celkové zdraví. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Černá čočka obsahuje vitamin B, hořčík a železo. Vedle toho je však také zdrojem polyfenolů, tedy antioxidantů důležitých pro celkové zdraví.

Černá čočka v kuchyni

Malá a tmavá odrůda čočky je oblíbená mezi kuchaři pro svou všestrannost, schopnost držet svůj tvar při vaření i zajímavou lehce oříškovou chuť.

„Černá čočka má bohatější, intenzivněji zemitou chuť než jiné druhy čočky,“ uvádí kulinářský web Fine Dining Lovers.

Černá čočka má o něco silnější slupku než jiné odrůdy, takže se při vaření nerozpadá a na talíři vypadá zajímavě.

Chuť belugy můžeme navíc ovlivnit i přidáním různých bylinek a koření. Rozumí si například s majoránkou, tymiánem, mátou, rozmarýnem, bobkovým listem či libečkem, ale fantazii se zde meze nekladou.

Výborná je i s kořenovou zeleninou, houbami, cibulí či česnekem.

Černá čočka se hodí do polévek, salátů a kari, můžete ji podávat s rýží, nebo jako přílohu k masu. Díky svému vysokému obsahu bílkovin je skvělou volbou pro veganskou a vegetariánskou stravu.

„Smíchejte uvařenou černou čočku s česnekem, citronovou šťávou a tahini, abyste vytvořili výživný dip nebo pomazánku. Je to zdravější alternativa tradičního hummusu,“ uvádí Live Eat Learn.

Černou čočku lze také rozmačkat a použít jako základ pro vegetariánské nebo veganské burgerové placičky. Pevná textura čočky dokáže hamburger držet pohromadě.

„A na rozdíl od fazolí černá čočka nevyžaduje namáčení a vaří se rychle: stačí jí pouhých patnáct až 25 minut,“ podotýká odbornice na výživu Joy Bauerová.

Kari z černé čočky beluga:

Recept na kořeněnou černou čočku s mrkví

Černá čočka se často připravuje s mrkví. Chuťově spolu dobře souzní, a navíc je jejich kombinace hezká i vizuálně. „Okořenění zázvorem a kari kořením nebo kari pastou se postará o chuťový zážitek,“ uvádí web Top recepty.

Co budeme potřebovat na dvě porce:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
  • sůl
  • 2 vejce (na sázená vejce)

Postup:

  1. Černou čočku uvaříme podle návodu na obalu a odložíme stranou.
  2. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě asi pět minut.
  3. Okořeníme zázvorem a kari, osolíme a nakonec vmícháme uvařenou čočku.
  4. Podáváme se sázeným vejcem.

Podívejte se, jak si připravit další dobroty:

Skvělá pro naše trávení je i červená čočka:

Tip, jak na velmi chutnou květákovou polévku: