Čočka vám pomůže se zdravím

I když je čočka na Nový rok symbolem peněz, její skutečné bohatství spočívá v něčem jiném. „Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby,“ informuje web BBC Goodfood zaměřený na zdravé stravování.

Tuto schopnost má čočka díky tomu, že obsahuje velké množství ochranných rostlinných sloučenin zvaných fenoly. Je v tom přeborníkem i mezi ostatními luštěninami. Díky tomu se může pochlubit antibakteriálními, antivirovými a protizánětlivými účinky, a vzhledem ke svému obsahu antioxidantů navíc pomáhá v boji proti stárnutí.

Čočka na kyselo:

| Video: Youtube

„Čočka je obzvláště bohatá na prebiotickou vlákninu, která podporuje trávicí funkce a ,pohání‘ prospěšné střevní bakterie, které jsou důležité pro naše zdraví,“ vysvětluje pro BBC Goodfood výživová poradkyně Kerry Torrensová

100 gramů vařené čočky obsahuje:

  • 105 kcal/446 kJ
  • 8,8 g bílkovin
  • 0,7 g tuku
  • 16,9 g sacharidů
  • 5,1 g vlákniny
  • 3,5 mg železa
  • 40 mcg selenu
  • 30 mcg folátu

Strava bohatá na vlákninu je spojena s řadou zdravotních výhod včetně sníženého rizika kolorektálního karcinomu. Čočka má dostatek folátu, železa a vitamínu B1, které podporují zdraví srdce. Nenápadná kulatá zrnka snižují špatný cholesterol i krevní tlak. Folát navíc podporuje tvorbu červených krvinek. 

„Půl šálku vařené čočky může organismu poskytnout 15 procent doporučené denní potřeby železa,“ zdůrazňuje zdravotnický portál Cleveland Clinic

Železo vytváří hemoglobin, látku v červených krvinkách, která jim umožňuje přenášet kyslík do těla.

Čočka pomáhá s hubnutím

Čočka je pozoruhodná i tím, že má vysoký obsah bílkovin, které pomáhají budovat a udržovat svaly, kosti a kůži.

Co umí čočka?

  • Zlepšuje zdraví srdce
  • Podporuje trávicí systém
  • Snižuje krevní tlak
  • Zvyšuje energii
  • Snižuje riziko některých chronických onemocnění
  • Je zdrojem rostlinných bílkovin

„Proteiny vám také mohou pomoci zvládnout chuť k jídlu a podpořit hubnutí, protože se díky nim cítíte sytější,“ upozorňuje zdravotnický web Cleveland Clinic. Podle odborníků čočka pomáhá s odbouráváním podkožního tuku.

Čočka konzumovaná s celozrnnými výrobky funguje jako proteinový ekvivalent masa, což je zvláště užitečné pro vegetariány a vegany. Navíc je čočka bezlepková, takže je skvělou volbou pro lidí, kteří trpí celiakií.

Čočka může mít také příznivý vliv na psychiku, protože vysoce aktivní látky a minerály, zejména zinek, které v sobě skrývá, posilují činnost nervů, mozku a ledvin, zajišťují vitalitu a duševní rovnováhu. Čočka pomáhá zahnat únavu a zvýšit výkonnost.


Nahrává se anketa ...

Problémy s nadýmáním rozpusťte ve vodě

Čočka je sice velmi zdravá, přesto se jí někteří lidé vyhýbají. Není to proto, že by jim nechutnala, důvodem jsou zažívací potíže, které u nich vyvolává. Je to zejména nadýmání a plynatost. Proč je čočka tak zákeřná?

Luštěniny obsahují nestravitelné oligosacharidy, které je tělo schopné rozložit až v tlustém střevě. Tam se do nich pustí střevní mikroflóra, ale jejich rozklad provází vznik plynů: vodíku, oxidu uhličitého a metanu. Právě proto můžeme po konzumaci čočky pociťovat trávicí potíže a nepříjemnou plynatost.

„Oligosacharidy, odpovědné za nadýmání, jsou látky termostabilní, nelze se jich tedy zbavit vařením ani jinou tepelnou úpravou luštěnin. Jedná se však o látky rozpustné ve vodě,“ uvádí portál společnosti STOB pro zdravé hubnutí. 

Proto je vhodné luštěniny před konzumací namáčet, pak vodu, ve které jsme je namáčeli, slít a uvařit luštěniny v nové vodě. „Při tomto postupu dochází k odstranění až čtyřiceti procent přítomných oligosacharidů a z nich plynoucích problémů,“ podotýká web STOB.

Další možností je nechat luštěniny naklíčit. Během procesu klíčení totiž klesá obsah problematických oligosacharidů až o 80 procent.

Čočka na kyselo:

Pomůže také přidat při vaření k čočce bylinky, jako je třeba saturejka, oregano, tymián, kmín, bazalka, zázvor, máta, koriandr, majoránka šalvěj či bazalka. Záleží na jejich účinnosti i chuti, protože každému vyhovuje něco jiného.

K odstranění nadýmání a plynatosti, kterou čočka působí citlivým lidem, je prý účinné i přidání mořských řas. Někomu zase pomáhá dát si po čočce trochu jogurtu s živými kulturami.

Jak uvařit čočku na kyselo

V posledních letech se při úsilí o co nejzdravější výživu často objevuje názor, že zahušťovat čočku připravovanou takzvaně na kyselo je zbytečné a že se toto jídlo bez cibule a mouky osmažené na tuku docela dobře obejde.

Řada známých kuchařů s tím však nesouhlasí a na cibulové jíšce trvá. V některých zdravých receptech jsou navíc kyselé okurky nahrazeny okurkami čerstvými. Můžete to vyzkoušet a posoudit, protože kolik lidí, tolik chutí.

Čočku na kyselo připravovala i oblíbená kuchařka Václava Havla Irena Košíková. Také ona se držela tradičního pojetí. Zkuste její recept z knihy Vaření s Čirinou.

Co budete potřebovat:

  • 500 g hnědé čočky
  • 2 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, cukr a ocet podle chuti.

Postup:

Den předem namočenou čočku slijte, vložte do studené vody s bobkovými listy a prolisovaným česnekem a povařte 20 minut. Mezitím si z poloviny sádla a jedné cibule vytvořte cibulovou jíšku, kterou přidejte k čočce a vařte ještě asi 10 až 15 minut doměkka. Dochuťte solí, cukrem a octem.

Zbylým rozehřátým sádlem potírejte vrchní vrstvu čočky, aby se na ní nevytvořil škraloup. Podávejte s dokřupava osmaženou druhou cibulí, kyselou okurkou a uzeným masem nebo opečenou klobáskou.