Jidášova zrada a trest

Jidáše jsou typické velikonoční pečivo z kynutého těsta. Zaplétají se do různých tvarů, ale nejčastěji do tvaru provazu. Symbolizují tak osud Jidáše, který zradil Ježíše Krista a z hrůzy a lítosti nad svým činem se oběsil.

Jidáš Iškariotský byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů. Nakonec ale Ježíše zdradil.

Jak upéct jidáše:

| Video: Youtube

Poté, co s Kristem a ostatními učedníky povečeřel na slavnosti Pesach, přivedl za ním do Getsemanské zahrady vojáky, a aby Ježíše poznali, políbil ho. Vojáci pak Ježíše zajali a Jidáš za svůj čin dostal třicet stříbrných.


Nahrává se anketa ...

Když mu však došlo, čeho se dopustil a že to nelze nijak odčinit, oběsil se. Tuto událost o Velikonocích připomíná právě Zelený čtvrtek. Dodnes známe a používáme pojem jidášský polibek nebo jidášská mzda jako označení podlosti, zrady a falešného přátelství.

Zelený čtvrtek je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Název Zelený čtvrtek vznikl nejspíše přesmyčkou původního německého názvu Greindonnerstag, tedy lkavý čtvrtek, na Gründonnerstag, tedy zelený čtvrtek.

„Na Zeleném čtvrtku tedy není nic zeleného a tradice jíst špenát na Zelený čtvrtek je lidovým zvykem, který s duchovním obsahem Velikonoc nesouvisí,“ vysvětluje web Víra.

Proč je dobré jíst jidáše

Jidáše se pečou o Škaredé středě nebo na Zelený čtvrtek, ovšem velmi brzy ráno, aby je lidé  stihli ochutnat ještě před východem slunce. Podle pověry je toto pečivo ochrání před všemi možnými neduhy a zajistí jim pevné zdraví po celý další rok.

Dokonce má prý člověka chránit před uštknutím hada, vosím bodnutím a lidskou zradou.

Jidáše:

Kdo touží po zdraví, ale nechce se mu péct jidášky, může na Zelený čtvrtek časně ráno vyběhnout do přírody a omýt se v jarní rose.

Jak upéct jidáše jako od babičky

Co budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • půl kostky droždí
  • 150 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 1 a 3/4 dl mléka
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 další žloutek na potření těsta
  • tekutý med

Postup:

  • V míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, cukr a sůl. Ve směsi pak uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme ohřáté mléko a rozehřáté máslo, přidáme jeden žloutek a lehce zamícháme, aniž bychom žloutek narušili.
  • Jakmile se ve směsi začnou tvořit bublinky, narušíme žloutek a mícháme krouživým pohybem od středu do stran
  • Pak už zpracujeme těsto pořádně, směrem od stěn mísy ke středu.Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn, je hotové.
  • Povrch pak posypeme tenkou vrstvou hladké mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut až hodinu.
  • Poté si pracovní plochu posypeme moukou a těsto vyklopíme. Rozdělíme je na kousky, z nichž vyválíme asi dvaceticentimetrové válečky. Stočíme je do spirály a konec vždy schováme pod těsto.

close Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu. info Zdroj: Deník/Vojtěch Trubačík zoom_in Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

  • Jidáše dáme na plech, opět přikryjeme čistou utěrkou a znovu necháme 45 minut kynout. Pak potřeme žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 15 minut.
  • Po upečení je ještě horké potřeme tekutým medem, jidáše tím získají krásnou glazuru.