Mandarinkový dezert, který děti milují!

| Video: Youtube

Sezóna mandarinek vrcholí kolem Vánoc, ale na pultech obchodů je budeme nacházet minimálně do konce ledna. Jejich sladkou citrusovou chuť milují nejen děti, ale i dospělí. Někdy nám však příjemný ovocný zážitek pokazí silná kyselost, která nám zkroutí úsměv do šklebu, v oku začneme mít tik a zbytek ovoce kyselého jako citron už ani nechceme dojídat.

Pokud jste si domů přinesli kyselé mandarinky, stále existuje cesta, jak jejich kyselost do jisté míry snížit a učinit je sladšími. Stačí vám pár minut a můžete si začít pochutnávat.


Nahrává se anketa ...

Proč jíst denně mandarinky

Výrazná chuť mandarinek, která je často popisována jako sladká a kyselá zároveň, je pro toto tropické ovoce typická. Mandarinky jsou rovněž proslulé svou šťavnatostí, která je činí skutečně osvěžujícím ovocem. To ale není to jediné, proč bychom si v sezóně měli dopřávat mandarinky klidně každý den. Kromě lahodné chuti totiž prospějí i našemu zdraví a tělu.

„Mandarinky jsou výživné citrusové plody, které poskytují řadu vitaminů, minerálů a dalších prospěšných sloučenin. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který je nezbytný pro imunitní funkci, zdraví pokožky a hojení ran. Rovněž nich najdeme i vitamin A, který je důležitý nejen pro zrak, ale i celkové zdraví, vitamin B, který přispívá kromě jiného k celkové pohodě, ale i cenné antioxidanty a minerály,“ jmenuje zdravotní benefity oblíbeného ovoce web Niyis Co UK. Pro svůj vysoký podíl vody nás mandarinky také pomáhají hydratovat.

A kromě toho, že jsou mandarinky dobré pro imunitní systém a udrží vás v zimní sezoně nad vodou, prospějí i vaší kráse, jelikož zpomalují proces stárnutí a oddalují jeho projevy.

I takto se dá mlsat mandarinka:

„Antioxidanty obsažené v mandarinkách dodávají pleti mladistvý nádech. Další silnou vlastností tohoto sladkokyselého ovoce je, že stimuluje produkci kolagenu a elastinu, ale především odráží volné radikály, které pokožce ubírají na pružnosti a mají na svědomí vznik vrásek,“ tvrdí web poskytující odborné výživové tipy Eat This Not That.

Jak mandarinky vybrat v obchodě

Mandarinky ale především kupujeme pro jejich typickou chuť a většina z nás je má raději, když jsou šťavnaté a sladké. O ty kyselé nikdo moc nestojí. Jak ale poznat sladkou mandarinku už v obchodě a umět ji odlišit od té příliš kyselé?

Důležité je nekupovat mandarinky jen podle ceny, ale podle jejich celkového stavu. V první řadě věnujte pozornost tomu, jak ovoce vypadá a jak voní. Mělo by se vyznačovat silnou vůní, elasticitou a pevnou kůrou, na které by neměly být žádné známky poničení, neměla by být příliš měkká, ani dřevitá.

„Stopka na ovoci vám většinou a čerstvosti a chuti plodů nic moc neřekne. Lepší je podívat se raději na barvu a stav kůry. Také platí pravidlo, že čím těžší ovoce je, tím je kyselejší. Navíc když k mandarince přivoníte, musíte cítit její vůni. Pokud je vůně příliš slabá, znamená to, že byla mandarinka utržena příliš brzy a bude kyselá,“ doporučuje postup při výběru mandarinek zpravodajský web Actualno.

Trik, díky kterému mandarinky zesládnou

Chuť kyselých mandarinek můžete snadno a rychle vylepšit pomocí jednoduchého postupu, který zbaví oblíbené citrusy kyseliny a dodá jim medově sladkou chuť. „Vše, co mandarinky k zesládnutí potřebují, je vysoká teplota,“ radí zahradnický web Garden Firenews. Můžete je proto nechat na parapetu, na který dopadá přímé slunce, 2 až 3 dny, což ovšem v zimních měsících není zas tak snadné, nebo zkusit urychlovač.

„Nalijte do nádoby vodou o teplotě asi 40 °C. Vložte do ní mandarinky a nechte je asi 10-15 minut odstát. Následně je vyndejte a ihned namočte do studené vody. Po pár minutách přestanou být mandarinky kyselé a začnou být krásně sladké,“ radí web City Magazine.

A pokud chcete mít ovoce ještě sladší, web Actualno doporučuje místo studené vody přímo misku s ledem. Přímo tvrdí: „Po provedení tohoto triku by mandarinky měly změnit chuť. Obsažené kyseliny se vlivem teplotních změn zničí a ovoce lze pak s chutí sníst.“