„Za původem lineckého cukroví se musíme vydat do Rakouska, přesněji do Lince. Zde se pečou podobné koláčky, které se nazývají Linzer Augen neboli linecké oči. Oproti našemu drobnému cukroví jsou ale větší – kolečka mají v průměru 8 až 10 centimetrů,“ připomíná hobby web časopisu Dům a zahrada.

Linecké cukroví patří mezi ty vánoční pochoutky, které zvládnou upéct i úplní začátečníci. Na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Praktické body najdete níže v textu. 

Jak na Linecké cukroví 

Suroviny na 50 kusů

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron
  • 150 g rybízové marmelády

Postup:

  1. Mouku, máslo, cukr, žloutky, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z poloviny citronu zpracujte v hladké těsto.
  2. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v chladničce.
  3. Odpočinuté těsto rozválejte na válu na plát vysoký asi 0,5 cm a vykrájejte z něj libovolné tvary.
  4. U poloviny tvarů vykrojte uprostřed ozdobnou dírku a všechny kousky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
  6. Po vychladnutí slepte shodné kousky marmeládou, dejte je do krabice a uschovejte v chladu.

Tip časopisu Gurmet: Marmeládu můžete zvolit podle chuti. Vhodná je třeba i malinová či jahodová.

Na co si dát při pečení lineckého cukroví pozor:

  • těsto, které necháte odpočinout v lednici, nechte před zpracováním chvíli povolit. Příliš studené se láme, příliš teplé lepí.
  • Hlídejte čas pečení. Přibližně od 6. minuty cukroví v troubě raději sledujte. Ze světlých křehkých koleček se totiž v okamžiku mohou stát hnědé křupavé sušenky.
  • Pokud chcete linecké cukroví zdobit moučkovým cukrem, poprašte horní díl s otvorem ještě předtím, než ho položíte na vrstvu džemu, aby se cukr nelepil i urpCukroví uložte do papírové krabice a nechte alespoň dva týdny odležet, aby zvláčnělo.

„Moderní alternativy k tradičnímu lineckému cukroví přinášejí inovace do světa pečení. Mnoho lidí experimentuje s různými druhy mouky, jako je mandlová nebo kokosová, aby vytvořili bezlepkové verze. Pro zvýšení nutriční hodnoty mohou také přidávat ořechy, semínka nebo sušené ovoce. Výběr sladidel může zahrnovat med, javorový sirup nebo stévii místo bílého cukru,“ píše k lineckému cukroví specializovaný web ireceptář.

Existují i veganské alternativy lineckého. Vajíčka a máslo se v receptu nahrazují rostlinnými alternativami, jako je kokosový olej nebo lněné semínko.