Babiččin mazanec:

| Video: Youtube

Mazanec ukončil postní odříkání

Mazanec se stejně jako velikonoční beránek má podle tradice péct na Bílou sobotu. V křesťanských rodinách se však už po staletí jí až o den později. O velikonoční neděli se totiž nosily mazance do kostela pro svaté pomazání, podle kterého také odvozují svůj název. Teprve pak si na nich lidé mohli pochutnat.

„Mazanec byl vítanou velikonoční pochoutkou zvláště pro naše předky, kteří se před Velikonocemi postili nejen od masa, ale mnohdy i od mléka a vajec - které právě mazanec obsahuje,“ vysvětluje web Víra.


Nahrává se anketa ...

Velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se lidé mohli dosyta najíst. Mazanec ve tvaru bochánku byl proto symbolem konce odříkání i oslavou nového života. Před pečením se na jeho povrch udělal kříž, aby tak připomínal umučení Ježíše Krista.

Sladký kynutý bochánek není českou specialitou. Podobné se dělaly a dělají i v dalších evropských zemích. Někde je o Velikonocích mniši v klášterech rozdávali chudým.

Mazanec foodblogerky Markéty v troubě:

Na co si dát pozor při pečení mazance

Mazanec se připravuje ze sladkého kynutého těsta, které je podobné těstu na vánočku. Zpravidla obsahuje hladkou mouku, cukr, máslo, žloutky, droždí, mléko, vanilkový cukr, rozinky, mandle, muškátový květ a citronovou kůru.

Většinou se z vykynutého těsta dělá hladký bochánek s křížem nahoře, ale může se také splétat z několika pramenů do kulatého tvaru.

Zkuste si stůl ozdobit i vynikající a zároveň krásnou pochoutkou:

Pekaři a cukráři se shodují, že pečení mazance není složité, ale pokud se do něj pustí člověk, který nemá zkušenosti s kynutým těstem, může natrefit na pár úskalí. „Aby byl váš mazanec chutný i krásný na pohled, je třeba dodržet určité postupy a vyvarovat se častých chyb,“ připomíná web Top recepty.

  • Nespařte si droždí. Často se totiž stává, že chceme urychlit vyběhnutí kvásku a zalijeme droždí moc teplým mlékem. „Už teplota nad 45 °C nám zabije kvasinky a těsto pak nebude vůbec kynout,“ varuje web Top recepty.
  • Krátké hnětení těsta může způsobit, že se suroviny málo promíchají a neuvolní se lepek. Nebojte se tedy s těstem pracovat 10–15 minut.
  • Nesmíchejte všechny suroviny najednou, ale zapracujte máslo a sůl až nakonec do dostatečně vyhněteného těsta.
  • Krátké kynutí. Nedostatečně nakynuté těsto je hutné a bez vzduchových bublin. Nechte těsto nakynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Nevytvarované těsto způsobí nevzhledně popraskaný mazanec, který nedrží tvar. Proto těsto zpracujte do koule, tu utáhněte, a teprve potom ji můžete mírně zploštit a dát kynout.
  • Nespěchejte a dejte mazanci dostatek času, aby znovu nakynul. Dáte-li jej do trouby příliš brzy, popraská. Průměrná doba kynutí je jedna hodina.
  • Nezapomeňte před pečením mazanec potřít rozšlehaným vajíčkem, získá tak krásnou a lesklou kůrku.
  • Pozor na vysokou teplotu: mazanec je lepší péct při nižší teplotě. Prvních 10 minut na 180 °C a následně teplotu snížit na 160 °C.

close V jihočeském Neplachově se uskutečnila soutěž o nejlepší mazanec. info Zdroj: se souhlasem Věry Machové zoom_in V jihočeském Neplachově se uskutečnila soutěž o nejlepší mazanec.

Recept na velikonoční mazanec

Lektorka cukrářských kurzů Míša Landová je známá hlavně díky oblíbené televizní soutěži Peče celá země, kde už dvakrát působila jako porotkyně. Recept na velikonční mazanec zveřejnila na svém blogu Víkendové pečení i na svém Instagramu.

Co budeme potřebovat:

  • 150 g hladké mouky,
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 g soli
  • 120 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 60 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 30 až 40 g rozinek
  • žloutek a lžička mléka na potření
  • mandlové lupínky na posypání

Ke sladkým svátečním dobrotám si můžete udělat i zdravou a velmi chutnou polévku:

Postup:

  1. Do vlažného mléka dejte cukr, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky se solí. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Do kvásku přidejte žloutky a prošlehejte, vlijte do mísy s moukou a začněte zpracovávat těsto. Až po chvíli přidejte zchladlé máslo a citronovou kůru a vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Nakonec přisypte rozinky a dobře zapracujte - lépe to jde rukama.
  3. Těsto zakryjte fólií a nechte pozvolna kynout, až zdvojnásobí objem. Z vykynutého těsta vytvarujte na plechu bochánek, přikryjte jej utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
  4. Žloutek rozmíchejte s kapkou mléka a celý bochánek potřete. Nahoře nařízněte nebo nastřihněte do kříže a posypte mandlovými lupínky.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Nechte vychladnout.

Jak zaplést mazanec:

| Video: Youtube

DALŠÍ RECEPTY NAJDETE ZDE.