Tento vyvážený moučník z jáhel a švestek patří do české kuchyně od nepaměti. Původně staročeská dobrota byla pro naše předky jedním z tradičních vánočních jídel, na které se používaly sušené švestky. Základem dnešního receptu jsou čerstvé vyzrálé švestky a také ghí, které už znaly naše babičky.

„Ghí je hodnotný a zdraví prospěšný tuk, který se získává z kravského másla. To se dlouho vaří a postupně se z něj odpaří voda. Pak se odfiltruje, přecedí a získáme čistý a zdravý máselný tuk – ghí. Neobsahuje mléčnou bílkovinu, napomáhá trávení a je plné vitamínů (A, D, E, K) a antioxidantů,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A protože Andrea sama ráda vaří a peče, připravila recept na jeden skutečně zdravý mls.

Švestkový jahelník

Potřebujeme:

  • 200 g suchých jáhel
  • švestky (podle velikosti pekáčku)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce medu
  • hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
  • Ghíčko se skořicí a vanilkou
Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná
Smrkový sirup posílí imunitu. Správná chvíle na jeho výrobu nastává právě nyní

Postup:

1. Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.
2. Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.
3. Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.
4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.
5. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
6. Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.
7. Navrch navrstvěte zbytek směsi.
8. Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové:
Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým Ghíčkem.