Davide, kdo vás přivedl k hokeji a co vás vedlo k tomu stát se brankářem?
K hokeji mě přivedli rodiče. Začínal jsem jako každý, takže jako hráč do pole, ale odmala rodiče viděli, že kdykoliv jsme doma hráli hokej, tak jsem se hrnul do branky. Chytat jsem začal v šesti letech v Kutné Hoře. Poté jsem asi před pěti lety odešel na tři roky do Kolína, odkud si mě zpět do Kutné Hory přivedl trenér Bednář. Zájem byl ale oboustranný, protože jsem se vrátil i kvůli škole.

Jaká je celkově vaše spolupráce s trenérem Stanislavem Bednářem? Stará se o vás ještě někdo jiný, myslím o brankáře?
Potkal jsem se s ním asi před pěti lety v kolínském dorostu. Je to jeden z trenérů, který mi toho hodně dal, ne-li nejvíce. Jeho hokejová myšlenka se mi líbí a není vůbec špatná. Spolu s ním se o nás brankáře stará ještě pan Pekař. Ten vede přímo brankářské tréninky, ale ty moc nestíhám, protože dojíždím na tréninky z Prahy, takže čistě brankářské tréninky vynechávám.

Dvojku vám dělá Michal Kunášek, jak si rozumíte?
Michala mám asi nejradši ze všech brankářů, s kterými jsem chytal. Známe se od malička. Hlavně si spolu hodně rozumíme a kdykoliv si spolu můžeme prakticky o čemkoliv promluvit. Navíc je s ním sranda.

Jak hodnotíte vstup Kutné Hory do krajské hokejové ligy?
Za mě se nám vstup do sezony moc nepovedl. Hráli jsme s týmy, se kterými bychom měli bodovat, ať už jde o Poděbrady, které s námi postoupily do vyšší soutěže nebo Králův Dvůr, který by podle mě měl patřit do dolní části soutěže. Měli jsme mít na kontě v této fází už alespoň šest bodů, protože bychom získali větší klid na hokejky.

Mistři tesařského řemesla chystají konstrukci pro vyzdvižení zvonu.
KRÁTCE: Při běžeckém závodu se rozezní zvon Jakub Maria



Poslední dva zápasy jste prohráli o jediný gól. Když se za nimi ohlédnete, jaké tyto zápasy byly?
Abych byl upřímný, tak to byly zápasy hrozné. V Poděbradech nám zápas nesedl už od rozbruslení. Dostali jsme gól hned na začátku a nemohli jsme se z toho dostat. S Královým Dvorem to bylo prakticky totéž. Do poloviny zápasu jsme byli horší. Po třetím inkasovaném gólu jsme se paradoxně zvedli, ale už jsme výsledek nestihli zvrátit.

V čem vidíte z pozice brankáře hlavní rozdíl mezi krajskou ligou a soutěží?
Určitě v tvrdosti hry před brankou. Tolik soubojů před brankou, kolik jsem zažil za tyto čtyři zápasy v krajské lize jsem v krajské soutěži nezažil snad za celou sezonu.

Máte před zápasem nějaký rituál?
Rituálů mám několik. Ať už při cestě na zápas nebo na zápase samotném. Co se oblékání výstroje týče, tak jsem zaznamenal, že mnoho profesionálních hráčů si nejprve nazouvá levou brusli. I mně to chytlo, a když náhodou začnu pravou, tak vím, že zápas nebude moc dobrý. Při cestě na zápas musím vždy sedět v autobuse na levé straně na svém místě.

Hokejoví brankáři se před zápasem často uzavřou do sebe a soustředí se, jste takový i vy?
Určitě se také snažím trochu soustředit, ale jelikož v kabině sedím vedle Michala Kunáška, tak to soustředění moc nejde. On je dost upovídaný, takže na soustředění není moc příležitost.

Jak prožíváte situace, kdy do vás najede útočník?
To k hokeji patří, takže s tím musím počítat. Samozřejmě se mi občas stane, že po soupeři hodím třeba vyrážečku. (smích) Poslední dobou mám takovou zajímavou statistiku, že my často uletí z hlavy po takovém souboji helma, a to mi pak vyletí i vyrážečka nebo hokejka.

I.A třída dorostu: FK Čáslav B - TJ Sokol Družba Suchdol 0:7 (0:3).
Mládežnické fotbalové výsledky z Kutnohorska



Spousta brankářů zkouší při power play trefit branku soupeře a dát gól. Dal jste někdy takový?
Zatím jsem takový nedal a popravdě jsem se k takové střele zatím ani nedostal. Párkrát jsem takovou myšlenku měl, ale nedostal jsem se k tomu.

Na masce máte kromě Sršně také symboly Kutné Hory, jak její návrh vznikal?
Návrh jsme vymýšleli s mým tátou. Navrhli jsme si nějaké kutnohorské symboly a naší myšlenku předali panu Huškovi z Kolína, který se postaral o zbytek.

Vašimi vzory jsou M. A. Fleury a H. Lundqvist - proč právě oni?
Když jsem začínal více sledovat NHL, tak Pittsburgh zrovna vyhrál Stanley Cup a Fleury byl jedním z hlavních tahounů a asi i proto se mi zalíbil. Od té doby fandím jak jemu tak Pittsburghu. Co se Lundqvista týče, tak na něm se mi líbí zejména jeho styl chytání.

M. A. Fleuryho si do svého týmu zvolil nováček NHL Las Vegas Golden Nights. Jak vidíte šance tohoto týmu v první sezoně NHL?
Fleury bude patřit určitě k tahounům týmu. Šance Las Vegas ale nedokážu odhadnout. Možná to hned na play off stačit nebude, ale outsiderem tento tým asi také úplně není.

V sobotu vás od 17:30 hodin čeká na domácím ledě zápas se Slaným, co od zápasu čekáte?
Budeme na zápas hodně vyhecovaní. Ačkoliv to není žádné derby, tak jsme na tom bodově prakticky stejně, kdy oni mají asi o jen o bod více. V naší situaci musíme konečně zabrat a uhrát nějaké body. Věřím, že bychom se mohli od tohoto zápasu odrazit. Bylo by super, kdyby nás přišli fanoušci podpořit ve větším počtu, protože my do zápasu dáme všechno a snad to bude stačit na vítězství.

Sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi. Ilustrační foto.
Městské lázně se po letní pauze otevřely veřejnosti