„Náš cíl je dostat se z WSM ligy do baráže a tu úspěšně zvládnout," nekličkuje jeden z nejslavnějších hráčů celé historie českého hokeje, čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz.

Ten přivedl do nově se rodícího týmu hráče sice z exkluzivní minulostí, ale přece jen v letech. Petru Tonovi je 42, Jiřímu Burgerovi a Petru Tenkrátovi 39 roků. K tomu si nechal z loňska Františka Ptáčka (41). A v offline rozhovoru pro Rytíře přiznal na otázku čtenářů, že by klidně bral i trojici dalších někdejších mistrů světa, Marka Židlického, Tomáše Kaberleho a Jana Hlaváče.

„Možné je všechno, ale s Markem Židlickým jsem ještě nemluvil, protože doteď hrál play off v NHL. Zatím přesně neznám jeho další plány. Ale kdo by ho nechtěl?" usmál se Patera a potvrdil i zájem o Tomáše Kaberleho. Koneckonců jeho asistentem je v Kladně Tomášův starší brácha František, čili se spojení dokonale nabízí. „Tomáše jsme oslovili a teď se musí rozhodnout on."

Co se týče už podepsaných posil, Petr Ton přiznal v rozhovoru pro Deník, že při návratu do mateřského klubu po osmnácti letech se těší na obnovenou souhru s Burgerem a Tenkrátem, s nimiž hrával před svým odchodem. Té lajně bude 120 let, ale nikdo z hráčů včetně Patery se tomuto spojení nebrání.

„Jsem rád, že mám v týmu všechny tři. Věk sám o sobě mě nezajímá, zajímá mě um a výkonnost. A nikde není napsáno, že budou společně hrát celou sezonu," vysvětlil Patera.

Důležité pro něj bylo, že všechny vybrané hokejisty zná osobně, může se na ně spolehnout a koneckonců všichni jsou kladenskými odchovanci a ke klubu mají srdeční vztah, byť valnou část kariéry odehráli v bohatších týmech s vyššími ambicemi.

Patera nikdy neskrýval touhu vyhrát s Kladnem extraligu, to se mu v kariéře snad jediné nepovedlo, zvládnout to může jedině jako trenér. Blízko byl v jedné z prvních sezon, kdy mužstvo v semifinále ztratilo dobře rozehranou sérii s Olomoucí (1994). Právě v Olomouci nakonec hráčskou kariéru končil, když s Kladnem sestoupil a to už o něj nejevilo zájem.

Na tohle téma poslal zajímavý dotaz čtenář s přezdívkou Prochy, což je s největší pravděpodobností Paterův spoluhráč z legendární Blue Line – Martin Procházka.

I vzhledem k povaze dotazu: Dobrý den Pavle, chtěl bych se Vás zeptat zda máte v plánu během nadcházející sezony slavnostně poděkovat legendě tohoto sportu, kladenskému patriotovi a vynikajícímu člověku Pavlovi Paterovi. Velmi mě mrzí jak se k němu minulé vedení nedůstojně zachovalo. Děkuji!

Patera vše převedl do roviny legrace s tím, že v plánu nic takového nemá a občas mu ten člověk (Patera) vyplaší v zrcadle.

I o třetím členovi legendární útočné trojky byla v rozhovoru řeč, Otakaru Vejvodovi totiž Pavel Patera jako jednatel klubu nabídl post kouče původně. „Jenže má ve Švédsku rozdělanou práci, od které v současné chvíli nemohl odejít."

A co Pateru mrzí nejvíc? Z odchodů určitě David Stach, talent, který se posunul do extraligové Plzně. Ztráty hráčů v produktivním věku ničí hokejové Kladno už řadu sezon.

Dotlačí ho mezi elitu veteránská ekipa?